Welkom bij RTL Nieuws! Hier vind je voortaan het laatste voetbalnieuws en de vetste voetbalmomenten van VTBL.

Heb je nog vragen? Check onze FAQ.

×
Voetbal

Onderzoek toont aan: voetbal kijken is gezond

13 augustus 2019 09:43 Aangepast: 13 augustus 2019 12:01
Ajax-fans tijdens de returnwedstrijd tegen Juventus in de kwartfinale van de Champions League 2018/2019 Beeld © ANP

We kunnen ons het hele weekend verliezen in talloze voetbalwedstrijden. Miljoenen mensen over de hele wereld zitten voor de buis om hun favoriete team aan te moedigen. En wat blijkt? Een team supporten, is goed voor je gezondheid.

De universiteit van Leeds deed namens BetVictor onderzoek naar de effecten die voetbalfans ondervinden wanneer zij een wedstrijd van hun favoriete team bekijken.

Zij hielden 25 fans van Leeds United in de gaten rondom drie belangrijke wedstrijden en controleerden ze op drie vlakken: bloeddruk, gemoedstoestand en hartslag.

Resultaten

De totale hartslag tijdens een wedstrijd steeg voor sommigen tot maar liefst 130 BPM (64% hoger dan de hartslag in rust). Dit staat bekend als 'positieve stress' en is een training die lijkt op een stevige wandeling van 90 minuten. Dit geeft aan dat, in tegenstelling tot wat fans denken, het kijken naar een voetbalwedstrijd eigenlijk goed is voor je gezondheid.

Als je favoriete ploeg de wedstrijd uiteindelijk wint, zit je helemaal goed. Volgens het onderzoek verlaagt een zege de bloeddruk en vermindert het angst. Daarnaast zijn fans na een zege gemiddeld 24 uur lang in een goed humeur.

En nederlaag is daarentegen geen goed nieuws. Het verhoogt de bloeddruk, zorgt voor een toename van angst en fans zijn dagenlang in een slecht humeur.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Feyenoord zorgt dat 140 supporters mee kunnen naar Tbilisi

VTBL

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore