Voorronde Champions League

Geld, eer en Champions League: dit staat er voor Ajax op het spel tegen PAOK Saloniki

13 augustus 2019 07:09 Aangepast: 13 augustus 2019 07:49
Ajacieden vieren de 0-1 tegen PAOK Saloniki Beeld © Pro Shots / Intime

Na een geweldig jaar waarin Ajax de halve finale van de Champions League haalde, moeten de Amsterdammers dit seizoen gewoon weer twee voorrondes overleven om aan de kampioenencompetitie mee te mogen doen. Na een 2-2 gelijkspel tegen PAOK Saloniki, moet Ajax het vanavond thuis zien af te maken. En daarbij staat heel wat op het spel.

Europees voetbal

Ajax speelt tegen de Grieken de derde voorronde van de Champions League, wat betekent dat ze er na deze ronde nog niet zijn. Mocht Ajax met PAOK afrekenen, dan wacht nog de play-offronde tegen de winnaar van de tweestrijd tussen APOEL Nicosia en FK Qarabag. Als Ajax verliest van PAOK dan stromen ze door naar de play-offs voor de Europa League, daar is Slovan Bratislava of Dundalk de tegenstander.

Niet alleen sportief is de Europa League een stap achteruit, ook financieel zijn de twee niet te vergelijken. Toen Ajax in 2017 de finale van de Europa League haalde, leverde het de club in totaal 33.1 miljoen extra omzet op, het vorige Champions League-seizoen leverde 95 miljoen euro op.   

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Europese zegetocht Ajax goed voor 95 miljoen euro

Begroting niet opgeschroefd

Toch lijkt Ajax de Champions League niet per se nodig te hebben om het hoofd boven water te houden. Uit onderzoek van Voetbal International blijkt dat de begroting ondanks alle sportieve successen nog niet enorm is opgeschroefd.

Met een begroting van 90 miljoen en een eigen vermogen van 175 miljoen is Ajax financieel een enorm gezonde club, die nog steeds kan overleven met alleen Europa League-voetbal. Dus ook de megasalarissen die Ajax sinds kort betaalt aan sterren als Ziyech, Tadic en Blind zijn op te vangen als het voor de Amsterdammers misgaat in de voorronde van de Champions League. 

Punten voor de coëfficiëntenlijst

'Dit is belangrijk voor het Nederlandse voetbal', wordt vaak gezegd als een Nederlandse club goed presteert in Europa. En het is ook zo dat er nu een cruciale periode aankomt voor het Nederlandse voetbal, met het oog op de UEFA-coëfficiëntenlijst.

Nederland staat op de twaalfde plaats, vanaf de elfde plaats gaat de kampioen van de eredivisie direct door naar de Champions League. In het aankomende seizoen zijn alle scenario's nog mogelijk, van een plek in de top tien, tot het kwijtraken van de twaalfde plek.   

Daarom kan Nederland alle punten goed gebruiken. In de voorrondes zijn nog niet heel veel punten te verdienen, maar in het hoofdtoernooi wel. Als de Amsterdammers zich plaatsen voor de Champions League krijgt Nederland vier bonuspunten. De clubs krijgen geen bonuspunten voor het halen van de Europa League.   

Puntenverdeling UEFA-coëfficiënt

De UEFA bepaalt aan de hand van de competitiecoëfficiënt hoeveel clubs uit een bepaald land zich plaatsen voor Europees voetbal, en hoeveel clubs er uit mogen komen in de Champions League (CL) en de Europa League (EL). De volgorde op deze lijst wordt bepaald door de gezamenlijke Europese prestaties van een land in de afgelopen vijf jaar.

Die punten worden als volgt verdeeld:

  • Bereiken van de CL: 4 bonuspunten
  • Wedstrijd winnen in EL of CL: 2 punten (in voorronde 1 punt)
  • Wedstrijd gelijkspelen in EL of CL: 1 punt (in voorronde 0,5 punt)
  • Bereiken van de tweede ronde CL: 5 bonuspunten,
  • Bereiken van de kwartfinale, halve finale en finale CL en EL: 1 punt.  

Toch is het de vraag welke van de twee uiteindelijk gunstiger is voor het halen van punten. In de Europa League krijg je namelijk net zo veel punten voor winst of verlies als in de Champions League. Omdat de tegenstanders vaak makkelijker te verslaan zijn, is het mogelijk dat Ajax in de Europa League meer punten zou halen voor het Nederlandse voetbal.   

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Mazraoui fit voor Ajax - PAOK

Eer

Ajax treft met PAOK een op papier gemakkelijke tegenstander. De club haalde nog nooit de Champions League en speelt in een stadion van het formaat van het Abe Lenstra Stadion van Heerenveen. Deze zomer kochten de Grieken tot nu toe voor ongeveer 10 miljoen aan nieuwe spelers, waar Ajax al bijna 60 miljoen uitgaf. Ook verkocht PAOK voor ongeveer 5 miljoen aan spelers, bij Ajax staan de transferinkomsten dit seizoen op meer dan 183 miljoen.   

Toch heeft Ajax de laatste jaren regelmatig moeite gehad met 'kleine' tegenstanders in Europa. In het jaar 2017/2018 werd Ajax in de voorronde van de Champions League uitgeschakeld door OGC Nice. Dat is op zich geen schande, maar de uitschakeling in de voorronde van de Europa League door Rosenborg die hierop volgde, was enorm pijnlijk voor de Amsterdammers. Het jaar daarvoor werd Ajax nog door het Russische Rostov met 4-1 uit de Champions League geknikkerd.    

Door flinke transferuitgaven hoopte Marc Overmars een einde te maken aan dit soort blamages. Ajax moet structureel aanhaken bij de Europese top, dus het laatste wat de club kan gebruiken is een uitschakeling door de kampioen van Griekenland. 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore