Molenaartribune

AZ-supporters rouwen om ingestort dak: 'Het is toch je plekkie dat weg is'

12 augustus 2019 11:51 Aangepast: 13 augustus 2019 15:36
AZ-fan Perry met zijn zoons Dean en Jimmy. Beeld © Privéfoto

Perry Meijer en Frederick Mosch zijn, net als veel andere AZ-supporters, aan een ramp ontsnapt. Vrijwel elke thuiswedstrijd zitten zij op de Molenaartribune in het AZ-stadion. Afgelopen zaterdag stortte daar het dak in. "Je moet er niet aan denken wat er gebeurd zou zijn als ik daar met mijn familie had gezeten."

"Ik ga altijd met mijn zus, twee zwagers en wat goede bekenden naar de wedstrijden toe", vertelt Perry aan RTL Nieuws. "En af en toe neem ik ook mijn kinderen mee."

Miniatuurvoorbeeld
Lees meer:

Dakconstructie AZ-stadion te licht: 'Dit had voorkomen kunnen worden'

'Hoe kan dit gebeuren?'

Perry zit altijd op de Molenaartribune, waar nu het dak is ingestort. Hij heeft zich er nooit onveilig gevoeld. "Ik heb daar vaak met harde wind of extreme kou gezeten. Je gaat ervan uit dat het allemaal goed getest wordt. Ik ben ook wel eens in de Kuip geweest, dan veert ook alles mee."

Hij realiseerde zich pas later hoeveel geluk hij en zijn familie hebben gehad. "Toen ik het zag, dacht ik: Jezus, hoe kan dit gebeuren? Je moet er niet aan denken wat er gebeurd zou zijn als we daar met de familie hadden gezeten."

Perry en zijn zoons op de Molenaartribune, tijdens de ijskoude halve finale van de KNVB Beker tegen FC Twente. Perry en zijn zoons op de Molenaartribune, tijdens de ijskoude halve finale van de KNVB Beker tegen FC Twente.

ADO

Perry is blij dat ADO heeft aangeboden de wedstrijden naar het Cars Jeans Stadion te verplaatsen. "Aanstaande donderdag kan ik er nog niet bij zijn, maar daarna gaan we er gewoon heen. Het is niet zo ver weg. Ik stond al voor een knaak op de statribune in De Hout, alle successen heb ik meegemaakt, ook nu blijf ik AZ natuurlijk steunen."

Datzelfde geldt voor de 27-jarige Frederick Mosch. "Tuurlijk gaan we naar Den Haag, 100 procent. Ik zie er ook wel weer de lol van in", vertelt hij. "Het is een mooi uitje, misschien doen we wel een nachtje Den Haag ofzo."

Miniatuurvoorbeeld
Lees meer:

AZ start zelf onderzoek naar instorten dak stadion

Geintje

Frederick dacht in eerste instantie dat de foto die hij van het ingestorte dak zag, was gefotoshopt. "Ik dacht: het zal wel een geintje zijn. Tien minuten later realiseerde ik me dat het echt was. Dan schrik je wel, voor hetzelfde geld hadden we op die plek gezeten."

Frederick gaat al bijna twintig jaar naar elke thuiswedstrijd. Hij zit in vak R, waar het dak instortte. "Het is wel emotioneel. We gaan er al zolang heen met de hele familie. Bijna iedereen is AZ-fan. Het is toch je plekkie dat nu weg is."

Frederick in AZ-shirt in Thailand. Frederick in AZ-shirt in Thailand.

Harde wind

Afgelopen zaterdag waaide het erg hard. Het dak van het Alkmaarse stadion bleek daar niet tegen bestand. Een stuk van het dak, van ongeveer 20 meter breed, viel op de Molenaartribune. Op dat moment was er gelukkig geen wedstrijd bezig. Er is daardoor niemand gewond geraakt.

Hoe het dak naar beneden kon komen, wordt nog onderzocht. Mogelijk heeft het ermee te maken dat er in 2016 1725 zonnepanelen werden geplaatst. De constructie van het dak zou volgens experts te licht zijn om die extra kilo's te kunnen dragen. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees meer:

'AZ wijkt voorlopig uit naar Den Haag'

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore