Kuipkeerders

Rentrees bij Feyenoord: wisselend succes

07 augustus 2019 18:45 Aangepast: 07 augustus 2019 20:11
Twee terugkeerders op één plaat: Van Hooijdonk en Kuijt Beeld © Pro Shots / Kay Int Veen

Feyenoorders die terugkeren naar De Kuip; het gebeurt zeker niet voor het eerst (of het laatst) én verloopt met wisselend succes. VTBL ging op zoek naar de voorgangers van Leroy Fer en Rick Karsdorp.

Jon Dahl Tomasson

De nu 42-jarige Deen speelde twee periodes voor de Rotterdammers. Zijn eerste (1998-2002) was zonder meer succesvol, vanwege een landstitel, een Johan Cruijff Schaal en de winst van de UEFA Cup. Tijdens de terugkeer van de publiekslieveling (2008-2011) bleef de prijzenkast echter leeg.

Van Hooijdonk

Die andere held van het UEFA Cup-seizoen 2001/2002, Pierre van Hooijdonk, besloot in 2006 zijn rentree te maken in De Kuip. Dat werd geen herhaling van de zo succesvolle eerste periode van Pi-Air. Van Hooijdonk nam zelfs huilend afscheid, toen Feyenoord (dat als zevende zou eindigen) op de laatste speeldag van de competitie snoeihard onderuit ging tegen sc Heerenveen: 5-1.

Van Bronckhorst

Maakte in Rotterdam een terugkeer mee als speler én als trainer. Als voetballer was hij actief tussen 1993 en 1998 en tussen 2007 en 2010. Slechts één KNVB Beker behoorde tot de eerste en de tweede oogst, maar dat compenseerde Van Bronckhorst ruimschoots als hoofdcoach. Sterker nog; hij werd de succesvolste trainer van Feyenoord aller tijden door maar liefst vijf (hoofd)prijzen toe te voegen aan het eremetaal in De Kuip. Met als kers op de slagroomtaart de landstitel in 2017: "Het mooiste moment dat ik heb meegemaakt."

Dirk Kuijt

Behoeft geen enkele uitleg. De aanvaller uit Katwijk verzilverde in 2017 wat tussen 2003 en 2006 niet lukte: een in De Kuip zeldzame landstitel, en een KNVB Beker. Kuijt zorgde voor kippenvel op de Rotterdamse armen door in de kampioenswedstrijd tegen Heracles Almelo binnen een minuut voor de bevrijding te zorgen.

Karim El Ahmadi

Past in het korte rijtje-Kuijt: de dynamische kuitenbijter was tijdens zijn rentree (2014-2018) aanmerkelijk succesvoller dan in zijn eerste periode (2008-2012). Mede dankzij zijn drijvende kracht werden een landstitel, twee KNVB Bekers en een Johan Cruijff Schaal binnengehaald.

Boëtius, Clasie, Van Persie

De laatste drie terugkeerders sprankelden minder en vallen in de categorie-Tomasson/Van Hooijdonk. Jean-Paul Boëtius maakte het het bonst. De aanvaller vertrok in 2015 als verloren kind van de club en werd in 2017 weer tegen de boezem gedrukt in De Kuip. Maar na een domme rode kaart en een akkefietje met trainer Giovanni Van Bronckhorst, koos hij voor een vertrek door de achterdeur naar Mainz, de nieuwe club van Jeremiah St. Juste.

Voor Jordy Clasie ging dezelfde vlieger op. De middenvelder vormde tussen 2011 en 2015 een prima tandem met onder anderen spits Graziano Pellè, maar viel vorig jaar bij zijn terugkeer in De Kuip amper op in positieve zin. De (ex-)international zoekt nu bij AZ naar eerherstel.

Klassieker

Over de rentree van Robin van Persie zullen de kenners het waarschijnlijk nooit eens worden. De aanvaller won in 2002 met Tomasson en Van Hooijdonk de UEFA Cup, maar na zijn terugkeer in 2018 bleef hij steken op een KNVB Beker en een Johan Cruijff Schaal. Van zijn spaarzame acties spatten echter nog steeds de klasse af, waardoor hij toch met opgeheven hoofd afzwaaide in Rotterdam. Onder meer door deze geweldige goal in De Klassieker tegen Ajax.

Enfin; De Kuip is een warm nest gebleken, waar uitgevlogen paradijsvogels met wisselende succes op konden terugkeren. In welke categorie moeten we de rentrees van Leroy Fer en binnenkort Rick Karsdorp plaatsen? In die van Dirk Kuijt of Jean-Paul Boëtius?

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook

Officieel: Karsdorp keert terug bij Feyenoord

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore