Voetbal

De route naar de Europa League: PSV is er nog lang niet

31 juli 2019 13:40
Van Bommel tijdens FC Basel - PSV Beeld © Pro Shots / Thomas Bakker

Voor PSV wacht na de uitschakeling tegen FC Basel de voorrondes van de Europa League. Maar ook deze ‘troostprijs’ is nog lang niet zeker voor de Eindhovenaren.

"Het is even wennen, maar er zit niets anders op", zei Van Bommel over de voorrondes van de Europa League, vlak nadat zijn team was uitgeschakeld voor de Champions League. Als PSV de wedstrijd tegen FC Basel wél succesvol had afgesloten, was het al zeker geweest van deelname aan de groepsfase van de Europa League. Nu moeten ze nog twee rondes overleven, de derde voorronde en de play-offs.

Relatief makkelijke tegenstander

De route loopt als volgt: eerst neemt PSV het op tegen de winnaar van de confrontatie tussen Sturm Graz en Haugesund. Op dit moment lijkt de Noorse ploeg de grootste kanshebber, want zij wonnen vorige week thuis met 2-0.

Op papier zou dit een makkelijke tegenstander moeten zijn; de club staat ongeveer 200 plekken onder PSV op de coëfficiëntenlijst van de UEFA. Wat betekent dat de Noorse club de afgelopen vijf jaar nauwelijks presteert in Europees verband.

Sturm Graz staat ook flink lager dan PSV, maar Oostenrijk is wel de belangrijkste concurrent van Nederland op de coëfficiëntenlijst. Daarom zou die confrontatie erg interessant zijn voor het Nederlandse voetbal.

Play-offs

Mocht PSV de derde voorronde doorkomen, dan wacht een play-off wedstrijd voor groepsdeelname in de Europa League. Er zijn op dit moment nog 68 ploegen in de race om door te gaan naar de play-offs, dus er is nog weinig te zeggen over een eventuele tegenstander van PSV. Wel is duidelijk dat de laatste jaren veel Nederlandse clubs zijn gestrand in de voorrondes van de Europa League, dus PSV moet nog flink aan de bak.

Schema voorrondes Europa League

  Heenwedstrijd Terugwedstrijd
Derde voorronde 8 augustus  15 augustus
Play-off 22 augustus 29 augustus
RTL Nieuws/Jesse van Amerongen

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore