Eredivisie 2019-2020

Begrotingen eredivisie: dit zijn de budgetten van de 18 clubs

31 juli 2019 12:42 Aangepast: 31 juli 2019 20:18
Beeld © Pro Shots / Thomas Bakker

Aanstaande vrijdag start het seizoen in de eredivisie. Na 34 wedstrijden moet blijken hoe de ranglijst eruit ziet. Als we naar de budgetten van de clubs kijken zou dit in mei de stand moeten worden:

Voetbal International zocht uit wat de budgetten zijn van alle clubs op het hoogste niveau van Nederland.

18. RKC Waalwijk (7 miljoen euro)

RKC wist op miraculeuze wijze te promoveren, maar de vraag is of de club qua budget wel eredivisie-waardig is. De Waalwijkers gaan met een begroting van slechts 7 miljoen euro vechten voor lijfsbehoud. 

17. Fortuna Sittard (7,2 miljoen euro)

Fortuna Sittard maakte vorig seizoen indruk door zich direct te handhaven in de eredivisie. Dat deden de Limburgers zonder groot budget. Ook dit seizoen is de begroting weer minimaal. Toch haalde Fortuna spelers binnen als Felix Passlack van Borussia Dortmund en Bassala Sambou van Everton. 

16. VVV Venlo (8 miljoen euro)

VVV begint aan het derde seizoen op rij in de eredivisie en dat mogen we best knap noemen! Het eerste jaar werden de Limburgers vijftiende en vorig seizoen zelfs twaalfde. Dit jaar gaan ze wederom voor handhaving en dat doen ze met slechts acht miljoen euro. 

15. FC Emmen (8,2 miljoen euro)

Als nieuwkomer deed FC Emmen het vorig jaar boven verwachting goed. De ploeg van Dick Lukkien werd knap veertiende en wist zich direct te handhaven in de eredivisie. Dit jaar zal die opdracht hetzelfde zijn. 

14. Sparta Rotterdam (11 miljoen euro)

Sparta is terug op het hoogste niveau en zou zich qua budget zonder nacompetitie veilig moeten kunnen spelen. De Rotterdammers komen de eredivisie binnen met het veertiende budget. 

13. Heracles Almelo (12 miljoen euro)

Heracles doet nagenoeg ieder seizoen een serieuze gooi naar plaatsing voor de Play-Offs. Dat zal ook dit jaar ongetwijfeld het doel zijn. Qua begroting zit de club echter niet op het niveau van club die meestrijden om Europees voetbal. Dat maakt de prestaties van de laatste jaren extra bijzonder. 

12. Willem II (12,5 miljoen euro)

De bekerfinalist van vorig seizoen gaat het nieuwe seizoen in met de twaalfde begroting van Nederland. Vorig seizoen werd de ploeg van Adrie Koster tiende in de eredivisie, mocht dat dit seizoen weer lukken dan zullen ze in Tilburg dik tevreden zijn.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Prijzen seizoenkaarten eredivisie: dit betaal je bij de 18 clubs

11. PEC Zwolle (13,5 miljoen euro)

PEC Zwolle had het vorig seizoen zwaar, maar wist zich onder leiding van Jaap Stam alsnog veilig te spelen. Dit seizoen hopen de Zwollenaren beter te presteren en dat mag ook wel met de elfde begroting van Nederland.

10. ADO Den Haag (15,5 miljoen euro)

ADO Den Haag werd vorig seizoen knap negende. Een prima prestatie van Fons Groenendijk en zijn elftal. Ook dit seizoen gaan de Hagenaars weer voor een plaats in de middenmoot, al zullen zij stiekem hopen op meer.

9. sc Heerenveen (18 miljoen euro)

Qua begroting zou Heerenveen ieder seizoen mee moeten strijden voor Play-Offs voor Europees voetbal. Vorig seizoen deden ze echter het hele seizoen niet echt mee. De Friezen draaiden een grijs seizoen en werden elfde.

8. FC Groningen (19 miljoen euro)

Een grijs seizoen kan niet gezegd worden van FC Groningen. Voor de winterstop moest De Trots van het Noorden vrezen voor degradatie, maar na de winterstop lieten zij zien dat er potentie in de club zit. Uiteindelijk werden zijn achtste en dat is ook exact de begroting van dit seizoen.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

5 Eredivisiespelers die we volgend seizoen in de gaten moeten houden

7. FC Utrecht (20 miljoen euro)

FC Utrecht heeft dit seizoen de zevende begroting van de eredivisie, maar hoopt stiekem hoger te eindigen dan dat. De Domstedelingen zijn ambitieus met aankopen als Václav Černý, Adam Maher en Adrián Dalmau. 

6. FC Twente (23 miljoen euro)

De nieuwkomer met de grootste begroting komt uit Enschede. Waar ploegen als RKC en Sparta het met een klein budget werken, daar werkt FC Twente met een budget van liefst 23 miljoen. Handhaving mag daarom op zijn minst verwacht mogen worden van de Tukkers, maar qua budget moet Europees voetbal haalbaar zijn.

5. AZ (25,5 miljoen euro)

Qua budget is AZ de vijfde club van Nederland, maar in Alkmaar zullen ze pas tevreden zijn met een derde of vierde plek en dus Europees voetbal. De afgelopen twee seizoenen lukte dat. Ook dit seizoen is de kans aanwezig dat AZ met Feyenoord gaat concurreren voor plek drie.

4. Vitesse (26 miljoen euro)

De afgelopen drie seizoenen werd Vitesse twee keer vijfde en één keer zesde. Dat is niet voldoende voor een ploeg met een begroting van 26 miljoen euro. Dit seizoen hopen ze in Arnhem een gooi te doen naar een plek in de top van de eredivisie.

3. Feyenoord (68 miljoen euro)

In Rotterdam is het onrustig in de voorbereiding. Afgelopen zondag ging de ploeg van Jaap Stam nog met 1-3 onderuit tegen Southampton. De fans vrezen dan ook voor het komende seizoen. Over een landstitel durft momenteel niemand hardop te spreken bij Feyenoord. 

2. PSV (78,5 miljoen euro)

PSV wil altijd kampioen worden, maar op basis van de begroting lijkt dat er dit seizoen niet in te zitten. De Eindhovenaren moeten het doen met 78,5 miljoen euro, terwijl de concurrent uit Amsterdam een stuk meer te besteden heeft dit seizoen. Ajax is dan ook de te kloppen ploeg dit jaar.

1. Ajax (110 miljoen euro)

Ajax won vorig seizoen de dubbel en maakte indruk in de Champions League. De vrees voor het 'Bayern München van Nederland' lijkt realistisch. Want de Amsterdammers hebben veruit het hoogste budget en kunnen een stuk meer investeren dan andere clubs. Een tweede landstitel op rij lijkt dan ook op de loer te liggen.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore