Opvallend

Zaak-Verrips: spelersvakbond hoopt op 'grote gevolgen'

29 juli 2019 16:03 Aangepast: 29 juli 2019 16:26
Verrips in het shirt van MVV, seizoen 2017/2018 Beeld © Pro Shots / Remko Kool

Spelersvakbond VVCS zal Michael Verrips steunen in een eventuele rechtszaak tegen 'zijn' club KV Mechelen. De Nederlandse doelman zegde zijn doorlopend contract daar op en wil een transfervrije status verzilveren, omdat de Belgische club schuldig is bevonden aan matchfixing.

Wat is er ook alweer precies aan de hand? De Belgische traditieclub KV Mechelen is eerder deze maand door de Belgische voetbalbond en Belgisch Arbitragehof voor de Sport (BAS) - in de geruchtmakende zaak 'Propere Handen' - schuldig bevonden aan matchfixing. De club speelt mede daardoor voor straf geen Europees voetbal, terwijl het afgelopen seizoen wel de beker won.

Verrips sprak in een verklaring op de website van de Belgische competitie van 'de meeste zware misdaad in de sport' en dat een verdere professionele samenwerking met Mechelen 'onmogelijk is geworden'. Verrips: "Het spreekt voor zich dat ik gerechtigd ben om niet meer verbonden te willen zijn met een club die hiervoor gestraft is."

Mechelen is onaangenaam verrast door het schrijven en kondigde aan maatregelen tegen de keeper te zullen ondernemen.

'Clean'

Verrips kan in ieder geval op spelersvakbond VVCS rekenen. "Mocht Michael onze hulp nodig hebben in een zaak tegen Mechelen, dan zullen wij hem zeker steunen", aldus voorzitter Evgeniy Levchenko tegenover VTBL.

"Het is belangrijk dat voetballers 'clean' zijn", ging Levchenko verder. "Geen enkele voetballer wil geassocieerd worden met zoiets als matchfixing. Je naam wordt beschadigd en het blijft je je hele leven achtervolgen. De VVCS en ik vinden dit daarom een goede zet van Verrips."

'Valide redenen'

KV Mechelen en sommige Belgische media vinden dat Verrips misbruik maakt van de situatie en alleen maar transfervrij wil zijn, zodat hij voor een nieuwe club kan tekenen. Naar verluidt kan hij namelijk naar Sheffield United, dat dus geen transfersom hoeft te betalen aan Mechelen in het geval van een definitieve overgang.

"Ik snap dat er zo gedacht wordt", zegt Levchenko. "Maar wij als spelersvakbond stellen de reputatie van de speler boven die van de club. Wij vinden dat contracten gerespecteerd moeten worden, maar er zijn duidelijke en valide redenen om dat nu niet te hoeven doen."

Levchenko kent geen medelijden met Mechelen: "Het is goed dat clubs ondervinden wat voor gevolgen matchfixing heeft. Het kost je meer dan je lief is. Als je als bestuur gekke en domme dingen doet, kan dat dus grote gevolgen hebben. Als meer spelers durven te doen wat Michael deed, dan gaan clubs pas echt ervaren wat het betekent als je je inlaat met zulke zaken."

'Kleedkamer en koffer'

Levchenko maakte zelf matchfixing van dichtbij mee als speler in Rusland. De oud-prof bij onder meer FC Groningen en Vitesse voetbalde in 2010 voor FK Saturn, toen plots een vreemde man in de kleedkamer verscheen. "Dat was tijdens de rust van een wedstrijd tegen een degradatiekandidaat. Hij had een koffertje met geld bij zich. Hij stelde voor dat we de tweede helft zo zouden spelen, dat we zouden verliezen."

"Die andere club zou daardoor behouden blijven voor het hoogste niveau. Sommige spelers, ik ga echt geen namen noemen, zeiden 'ja'. Maar door een meerderheid werd toch besloten het niet te doen. Ik had toen niet, zoals Michael, het lef om aan de bel te trekken. Maar als je weet dat het je een transfervrije status kan opleveren, dan zullen spelers misschien eerder geneigd zijn dat wél te doen."

Nieuw Bosman-arrest?

Daarom prijst Levchenko de actie van Verrips. "De club is gewoon verantwoordelijk, Mechelen heeft dit over zichzelf afgeroepen. Ik hoop dat het een rechtszaak wordt, zodat een precedent geschapen is. Een nieuw Bosman-arrest? Ik hoop dat het net zo groot wordt, want matchfixing kan niet vaak genoeg aan het licht worden gebracht. Spelers moeten het melden, die opties zijn er, grijp in! Door Verrips zijn ze wellicht bereid dat eerder te doen."

Ook (@voetbal)advocaat Christian Visser denkt dat Verrips sterk staat. "Ik geef Mechelen weinig kans, omdat ze al veroordeeld zijn. Ik wil ze best geloven, maar het is lastig, omdat matchfixing zo'n beetje het ergste van het ergste is waarmee je je als club kunt inlaten. Een nieuw Bosman-arrest? Zou kunnen, al vraag ik me af of spelers echt vaker aan de bel zullen durven trekken. Het kan namelijk grote gevolgen hebben, terwijl je als voetballer al in een lastig parket zit op dat moment."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore