Proef KNVB

Beslissing videoscheidsrechter vanaf nu omgeroepen in stadions

25 juli 2019 05:47 Aangepast: 25 juli 2019 06:08
Archieffoto. Beeld © ANP

Beslissingen van de videoscheidsrechter VAR (Video Assistant Referee), worden vanaf dit seizoen in het stadion omgeroepen. Veel fans zullen blij zijn met deze proef van de KNVB.

Het was een grote frustratie van voetbalfans: zit je in het stadion om je club te supporten, moet je je vrienden appen om te vragen wat er zojuist door de videoscheidsrechter is besloten.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Videoscheids frustratie in stadion: 'Ik moet thuis vragen wat er is gebeurd'

Proef van KNVB

Daar komt vanaf dit seizoen verandering in, meldt De Telegraaf. De KNVB is namelijk van plan om een proef te houden met de uitleg van de scheidsrechter na het ingrijpen van de VAR. Net zoals in het American Football zal de veldscheidsrechter uitleggen waarom welke beslissing door de VAR is genomen.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

FIFA: videoscheidsrechter is de toekomst

Via geluidsinstallatie te horen

"Dat houdt in dat de scheidsrechter via een microfoon zijn beslissing kenbaar maakt", meldt een woordvoerder van de voetbalbond aan de krant. "Zijn boodschap is dan via de geluidsinstallatie in het stadion en tijdens de tv-uitzending te horen."

De KNVB liet vorig jaar al weten zich bewust te zijn van het probleem, maar had toen de middelen niet om het op te lossen. "Het is iets voor de toekomst. Logistiek is het op dit moment niet haalbaar", zei KNVB-woordvoerder Daan Schippers in oktober nog tegen RTL Nieuws.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore