Voetbal

Federico Macheda: held van Old Trafford in de anonimiteit

15 juli 2019 08:33 Aangepast: 15 juli 2019 10:12
Beeld © ANP

Het is 5 april 2009, Manchester United neemt het in eigen huis op tegen Aston Villa. De ploeg van Sir Alex Ferguson heeft het zwaar. Bij een 2-2 stand brengt de Schotse manager een debutant, de 17-jarige Federico Macheda. In blessuretijd schiet het Italiaanse wonderkind de 3-2 binnen. Een nieuwe held lijkt geboren.

Tien jaar later is Macheda niet de grote superster van United, maar vooral een voetballer die is verdwenen in de anonimiteit. De aanvaller is pas 27 jaar, maar versleet inmiddels al negen clubs. Hoe verliep de route van het megatalent richting de anonimiteit? 

Vroeg gepiekt

Wie de naam Macheda intypt op YouTube krijgt direct het doelpunt te zien van tien jaar geleden. Een prachtig moment, maar toch vrij treurig wanneer je beseft dat hij het hoogtepunt van zijn carrière al bij zijn debuut heeft gehad. Nooit zou de aanvaller zich beter voelen dan op dat moment in 2009. Het onbevangen 17-jarige jongetje van toen, werd het zoveelste supertalent dat nergens echt door kon breken.

Na drie seizoenen in het eerste elftal van United, waarin Macheda in totaal zestien keer in actie kwam, begon het grote zwerven door Europa. In het seizoen 2010-2011 liet de aanvaller Manchester achter zich om op huurbasis terug te keren in Italië. UC Sampdoria werd zijn nieuwe club. Veertien duels later keerde hij zonder ook maar één keer te scoren weer terug in Engeland.

Huurspits

Een seizoen later kreeg hij weer een kans bij The Red Devils. Drie wedstrijden om precies te zijn. Vervolgens mocht de Italiaan wederom op huurbasis vertrekken. Queens Park Rangers werd de volgende bestemming. Ook op Loftus Road kwam hij niet verder dan drie wedstrijden. Wat Macheda op dat moment nog niet wist, was dat hij zijn laatste wedstrijd voor United al gespeeld had.

In het laatste anderhalf jaar dat hij onder contract stond in Manchester, werd hij liefst drie keer verhuurd. Aan achtereenvolgens VfB Stuttgart, Doncaster Rovers en Birmingham City. Bij die laatste club deed Macheda het prima. In achttien duels was hij goed voor tien doelpunten. Het leverde hem een definitieve transfer op naar Cardiff City. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Freddy Adu: de val van een voormalig wonderkind

Weg naar Griekenland

In zijn eerste seizoen bij Cardiff gaat het nog redelijk. 21 wedstrijden speelt Macheda in het seizoen 2014-2015 voor de club uit Wales. Een seizoen later haalt hij nog niet de helft van dat aantal. Na zes wedstrijden zijn ze in Cardiff wel weer klaar met het voormalig wonderkind. Huurperiode nummer zes breekt aan. Nottigham Forrest is dit keer de bestemming. Daar blijft de teller steken op drie wedstrijden.

In 2017 is de liefde tussen Macheda en het Engelse voetbal definitief voorbij. De aanvaller sluit zich, na een half jaar zonder club, in zijn vaderland aan bij Serie B-club Novara Calcio. Daar vindt hij het plezier in het spelletje terug. In twee seizoenen speelt hij meer dan hij ooit deed. 49 wedstrijden om precies te zijn. Het levert hem een nieuw buitenlands avontuur op. Vorig seizoen tekende Macheda een contract in Griekenland bij Panathinaikos FC. Wat het volgende hoofdstuk wordt is nog de vraag, maar aan de hand van het verleden lijkt een langdurig verblijf in Griekenland haast uitgesloten. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Het wonderlijke verhaal van Kevin Grosskreutz: de ultra die vandaag 5 jaar geleden wereldkampioen werd

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

`