Ga naar de inhoud
Voetbal

Lucratiefste seizoen ooit voor Ajax dankzij De Ligt-miljoenen

Ajax viert de zege op Juventus, onder aanvoering van Matthijs de Ligt (midden). Beeld © ANP

Dankzij de transfer van Matthijs de Ligt naar Juventus heeft Ajax het lucratiefste seizoen ooit. De club incasseert opnieuw tientallen miljoenen.

De Italiaanse topclub betaalt naar verluidt 70 miljoen euro voor de verdediger. Dat bedrag kan nog oplopen, afhankelijk van hoe Juventus presteert en het aandeel van De Ligt daarin.

De Italiaanse miljoenen zijn een voorlopig sluitstuk van het financieel toch al zeer geslaagde seizoen voor Ajax. In de Champions League haalde de club de halve finale, wat bij elkaar 94 miljoen euro opleverde.

In beeld bij Europese top

Dankzij die goede prestaties, kwamen De Ligt en Frenkie de Jong in beeld bij de met miljoenen smijtende Europese topclubs. Middenvelder Frenkie de Jong vertrok voor een bedrag van 75 miljoen naar Barcelona, een bedrag dat mogelijk oploopt tot 85 miljoen. 

Met die miljoenen komt het totaal aan inkomsten uit transfers en het Europese miljoenenbal op een slordige 240 miljoen. De Tsjech Václav Cerny werd namelijk ook verkocht, aan FC Utrecht voor 750.000 euro.

Abcoude trots

Bij De Ligt's eerste club, FC Abcoude, zijn ze erg trots en ook een beetje opgelucht. "Eindelijk een einde aan de geruchtenstroom, het werd een beetje gênant", reageert voorzitter Winand Paulissen. "Het strookte ook niet met zijn persoon. Het is een hele normale jongen, geen geldwolf."

De club is er helaas niet rijk van geworden, zoals Willem II en RKC die respectievelijk 6,3 en 3,7 miljoen euro kregen van de opbrengst van de transfer van De Jong naar Barcelona. Volgens regels van de KNVB krijgen clubs waar een speler in de jeugdopleiding heeft gezeten 5 procent van de transferopbrengsten.

Maar dat geldt niet voor FC Abcoude. De Ligt heeft er te kort gespeeld om aanspraak op de omgerekend 3,5 miljoen euro te kunnen maken, vertelt Paulissen. "We hebben 1500 euro gekregen toen hij zijn eerste contract tekende bij Ajax. Helaas gaan wij er niet rijk van worden." 

RKC
Lees ook:
RKC en Willem II rekenen zich rijk na bod 75 miljoen op Ajacied De Jong