Einde tijdperk

Evert ten Napel stopt als FIFA-commentator: 'Het is mooi geweest'

11 juli 2019 10:26 Aangepast: 15 juli 2019 17:07
Evert ten Napel Beeld © ANP

"Knip, ik heb je daar bij de zijlijn." "Hij zet een tackle in." En: "Cruijff zou zeggen dat de verdediging zo lek als een mandje is." Deze iconische uitspraken zullen niet meer te horen zijn in FIFA 20. Voetbalcommentatoren Evert ten Napel en Youri Mulder worden na bijna vijftien jaar trouwe dienst vervangen door nieuwe stemmen.

In de nieuwste editie van 's werelds meest gespeelde voetbalspel verzorgen Sierd de Vos (Ziggo Sport) en Jeroen Grueter (NOS) het Nederlandstalig commentaar. Veel gamers reageren teleurgesteld, maar Ten Napel is niet sentimenteel over zijn vertrek. "We vonden het na vijftien jaar wel mooi geweest", zegt hij tegen RTL Nieuws. "Het is een pittige klus die ons ieder jaar veel tijd kostte."

"Op een gegeven moment werden Youri en ik benaderd door de uitgever met de vraag: wat willen jullie? We waren het langstzittende koppel in Europa, maar ook wij zouden ooit vervangen moeten worden. Toen hebben we samen de knoop doorgehakt en besloten om te stoppen."

15.000 spelersnamen op twee toonhoogten

Nu uitgever Electronic Arts twee nieuwe commentatoren heeft aangewezen, moet alles opnieuw. En dat kost tijd. Alle spelersnamen moeten opnieuw worden ingesproken. Ten Napel en Mulder waren voor hun eerste keer twaalf weken bezig: 15.000 spelersnamen op twee toonhoogten. Voor zijn eerste FIFA heeft De Vos maar liefst 94 dagen in een studio doorgebracht.

Ten Napel denkt niet dat hij en Mulder lang gemist zullen worden. "Daar ben je zo aan gewend, alles is maar heel betrekkelijk", zegt hij. "Ik ben diep ontroerd door de reacties, maar het gemis gaat wel weer over. Ik doe nog een keer per week commentaar bij een eredivisiewedstrijd. Dat contract is zojuist met een jaar verlengd. Mocht ik daarmee stoppen, dan zullen er ook mensen zijn die ervan balen en mensen die blij zijn."

Fenomenaal spel

Overigens heeft Ten Napel zelf nog nooit een potje FIFA gespeeld. "Maar ik vind het een fenomenaal spel. Ik heb wel eens live commentaar gedaan bij een wedstrijd van professionele gamers op FOX Sports. In de loop der jaren is het steeds realistischer geworden, tegenwoordig lijkt het wel echt voetbal."

De Vos en Grueter worden vanmiddag officieel gepresenteerd door EA. FIFA 20 komt uit op 27 september.

Boem, koekoek, confetti!

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Sierd de Vos in FIFA 20: Een aantal hilarische momenten van de voetbalcommentator

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook

Gouden tip van Sierd: 'Speel met Atlético, dan krijg je echt wat bijzonders'

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van