Welkom bij RTL Nieuws! Hier vind je voortaan het laatste voetbalnieuws en de vetste voetbalmomenten van VTBL.

Heb je nog vragen? Check onze FAQ.

×
WK voetbal

Oranje gaat WK-finale zonder ontzag in

06 juli 2019 18:57 Aangepast: 06 juli 2019 20:52
Beeld © ANP

Met respect, maar zonder ontzag. Zo benaderen de Nederlandse voetbalsters hun tegenstander in de WK-finale, topfavoriet de Verenigde Staten. "Het is leuk om finales te spelen, maar je speelt ze om te winnen", zegt Sherida Spitse.

"Amerika is een topland; dat zij weer in de finale staan, betekent dat ze veel kwaliteiten hebben", zegt Spitse. "Maar wij staan daar ook en dat betekent hetzelfde voor ons."

De Amerikaanse bondscoach Jill Ellis noemde de spelhervattingen van Spitse een van de belangrijkste wapens van Oranje. De Friese middenveldster, die aan het begin van het toernooi nogal wat kritiek moest incasseren vanwege haar matige spel, nam het compliment dankbaar in ontvangst. "Zo kan het gaan hè in de voetballerij. De ene keer ben je iets minder in de ogen van de media en de andere keer ben je de ster. Dat is hoe het is. Mooi dat ze bang zijn voor onze standaardsituaties. Dat is mijn kwaliteit en daar zijn we heel gevaarlijk uit."

Grote sterren

De Amerikanen beschikken met onder anderen Alex Morgan en Megan Rapinoe over grote sterren. Samen maakten de twee aanvalsters al elf doelpunten op dit WK. "Zeker, dat zijn geweldige aanvallers", zegt keepster Sari van Veenendaal. "Maar wij hebben ook goede spitsen, zeker Vivianne Miedema. Ik heb het hele jaar met haar getraind en gespeeld bij Arsenal. Ik weet dus hoe het voelt om met een spits met zoveel kwaliteiten te spelen. Hopelijk heeft 'Viev' me goed voorbereid op deze wedstrijd."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Amerikaanse man Leeuwin Bloodworth: 'Morgen juich ik voor mijn vrouw'

Van spanning lijkt geen sprake in het kamp van Oranje, zo vlak voor de belangrijkste en grootste wedstrijd ooit uit de geschiedenis van het Nederlandse vrouwenvoetbal. Vrijdag nam bondscoach Sarina Wiegman op het terras van het spelershotel uitgebreid de tijd om vooruit te blikken op de finale. Na vier weken in Frankrijk bekende Wiegman dat ze niet zo goed meer wist welke dag het precies was. Het was typerend voor de ontspannenheid in het kamp van Oranje. Op de persconferentie, met tal van internationale media in de zaal, zaten Spitse en Van Veenendaal ook te lachen en dollen met elkaar.

In een bubbel

"Het toernooi gaat zo snel, je zit echt in een soort bubbel", bekende de aanvoerster. "Je probeert je een beetje af te sluiten voor alles wat om je heen gebeurt. We zijn heel trots op wat we doen en neerzetten. Maar het echte genieten is iets voor aan het einde van het toernooi. We hebben nog een heel belangrijke wedstrijd om te spelen. En die gaan we spelen om te winnen."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore