Welkom bij RTL Nieuws! Hier vind je voortaan het laatste voetbalnieuws en de vetste voetbalmomenten van VTBL.

Heb je nog vragen? Check onze FAQ.

×
Morgen wacht VS

Oranje Leeuwinnen leven ontspannen toe naar finale: 'Gewoon een wedstrijd'

06 juli 2019 08:29 Aangepast: 06 juli 2019 08:51

De Nederlandse voetbalsters leven relaxt toe naar de finale van het WK. Van spanning of druk is niets te merken op het terras van het spelershotel in Lyon, waar Dominique Bloodworth, Merel van Dongen en Daniëlle van de Donk vooruitblikken op de grootste wedstrijd uit hun carrière.

Ontspannen, zelfbewust en met af en toe een kwinkslag praten ze over het komende duel met de Verenigde Staten, de toonaangevende natie in het vrouwenvoetbal.

'Gewoon een wedstrijd'

"Eerlijk gezegd besef ik het nog niet zo goed en dat is misschien maar beter ook", zegt Van Dongen. "Hoe moeilijk ook, het is 'gewoon' een wedstrijd. Niet meer dan dat. Hoe meer je gaat nadenken over de impact daarvan, hoe verder weg je gaat van waar het om draait: de bal naar de goede kleur spelen en zorgen dat je wint. We weten dat we niet de favoriet zijn."

In de groep leeft wel het gevoel dat het kan. "Waarop dat gebaseerd is? Op het feit dat we tot nu toe alle wedstrijden hebben gewonnen en dat we niet veel doelpunten tegen krijgen."

Overtuigen deed Oranje slechts sporadisch in de duels met Nieuw-Zeeland (1-0), Kameroen (3-1), Canada (2-1), Japan (2-1), Italië (2-0) en Zweden (1-0 na verlenging). Op karakter en met veel inzet wist de ploeg van bondscoach Sarina Wiegman toch steeds als winnaar van het veld te stappen.

"Ook als we niet domineren, zit het geloof in dit team dat we toch kunnen winnen", zegt Wiegman. "Uiteindelijk gaat het erom dat je het lef hebt om gewoon te gaan voetballen en dat je een beetje maling hebt aan alles wat er om je heen gebeurt. Als we tegen Amerika eerst moeten tegenhouden, dan gaan we eerst tegenhouden. Als we in staat zijn lang de 'nul' te houden, dan weten we dat wij ook altijd een goal kunnen maken."

Tornado

Van Dongen beschrijft de manier waarop de Amerikaanse voetballers aan wedstrijden beginnen als 'een tornado'. In de zes wedstrijden op dit WK wist 'Team USA' steeds binnen 13 minuten te scoren. "Als we die eerste 20 minuten doorkomen, dan ligt de wedstrijd open", zegt Van de Donk.

Bloodworth, die een Amerikaanse man heeft en voor wie het dus een extra speciaal duel wordt, zal tegenover vedette Alex Morgan komen te staan. "Ik wil kort op haar zitten", zegt de verdedigster. "We moeten een goede dag hebben om Amerika te verslaan. Maar we hebben op dit WK wel laten zien dat je op kracht en met geloof in het team veel kan bereiken. We hebben ook aangetoond geen eendagsvlieg te zijn. Als kampioen van Europa staan we nu in de finale tegenover de regerend wereldkampioen. Ik denk dat niemand een beter affiche had kunnen wensen."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Van Dongen: Amerika is niet onverslaanbaar

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore