Welkom bij RTL Nieuws! Hier vind je voortaan het laatste voetbalnieuws en de vetste voetbalmomenten van VTBL.

Heb je nog vragen? Check onze FAQ.

×
wederopstanding

Jesus leeft! Braziliaanse godenzoon staat weer op

03 juli 2019 16:23 Aangepast: 03 juli 2019 16:51
Gabriel Jesus viert zijn treffer tegen Argentinië Beeld © Pro Shots / Action Images

676 minuten. Zo lang stond Gabriel Jesus namens Brazilië droog op een groot toernooi. Veel te lang natuurlijk. Dat vond de spits zelf ook. Dus maakte hij afgelopen nacht, in de halve finale van de Copa América tegen aartsrivaal Argentinië, eigenvoetig een einde aan alle twijfel bij de afvalligen.

Het verhaal van Gabriel Jesus begon bijna tragisch te worden. De aanvaller van Manchester City bleef de laatste jaren, tijdens potjes die er echt toe doen, telkens op 'de nul' staan in de Seleção. Dus dachten zijn Braziliaanse ploeggenoten vorige week: we helpen hem een handje.

In de Copa América-groepswedstrijd tegen Peru leidden de Goddelijke Kanaries met 5-0, maar Gabriel Jesus had het net nog niet geraakt. Dus toen Brazilië een penalty kreeg, mocht de spits aanleggen. Hij miste echter jammerlijk.

In de kwartfinale tegen Paraguay benutte Gabriel Jesus dan wel een pingel, maar dat was in de strafschoppenreeks die volgde na een 0-0 tijdens de reguliere minuten.

Leuk voor hem, maar het doet de reputatie en het vertrouwen van een spits geen goed als een velddoelpunt uitblijft. De goal in de Zuid-Amerikaanse kraker tegen Argentinië kwam dan ook als geroepen. Gabriel Jesus prikte raak na een geweldige aanval over de rechterkant.

De aanvaller stond ook aan de basis van de fantastische 2-0. Gabriel Jesus bleef ijzersterk op de been, behield knap het overzicht en bood Roberto Firmino een niet te missen kans.

Na afloop champagne, confetti en de complimenten. Het ging eens niet over zijn uren zonder goals, de missers, de kritiek. Het dolenthousiaste publiek in Belo Horizonte strooide met bloemen en handkusjes. Gabriel Jesus was herrezen en eindelijk de Messias in plaats van de schlemiel.

Romário en Ronaldo

Deze opsteker kon hij wel gebruiken. De pas 22-jarige aanvaller werd al heel vroeg, en waarschijnlijk veel te snel, een gigantische toekomst voorspeld. De jeugdige ster van Palmeiras werd op zijn 19e al landskampioen in Brazilië en in 2017 voor 32 miljoen euro verkocht aan Manchester City.

Eindelijk zou Brazilië een waardig opvolger van Romário of Ronaldo klaar hebben staan. Een echte centrumspits, een doelpuntenmachine, die niet zoals vleugelaanvaller Neymar te vaak aan de zijkant of om andere redenen buitenspel staat.

Gabriel Jesus, rechts Neymar Gabriel Jesus, rechts Neymar

Maar in Engeland veranderde wijn in azijn. Bij City kwam de spits afgelopen seizoen tot slechts acht basisplaatsen in de Premier League. Voor zijn kwaliteiten en belofte zat Gabriel Jesus vaker roerloos op de bank dan hem en Brazilië lief was. Okay, een concurrent als Sergio Aguëro zet je niet zomaar opzij, maar toch. De Seleção maakte zich zorgen om de ontwikkeling van de verloren zoon.

Gabriel Barbosa

Er werden al vergelijkingen gemaakt met die andere Gabriel, Gabriel Barbosa. De ook nog maar 22 jaar oude spits, die als veelbelovende Braziliaanse parel het land verliet voor een buitenlands avontuur bij Inter, maar aan de andere kant van de Atlantische Oceaan compleet mislukte. Gabigol, zijn bijnaam sloeg in Europa nergens op, slijt zijn dagen nu als huurling weer in Brazilië, bij Flamengo.

Een beeld dat we afgelopen seizoen te vaak zagen: Gabriel Jesus mag bij Manchester City nog een paar minuten maken als invaller voor Aguëro Een beeld dat we afgelopen seizoen te vaak zagen: Gabriel Jesus mag bij Manchester City nog een paar minuten maken als invaller voor Aguëro

Gabriel Jesus had de pech dat ook nog een teleurstellend WK aan hem kleefde. Met nul goals en slechts 1 assist had het aanstromende talent nu niet bepaald een onuitwisbare indruk achtergelaten in Rusland.

Misschien had hij de tip van Godfather en voorganger Romário niet ter harte genomen? Of juist te veel? Vlak voor het WK raadde de voormalig PSV'er namelijk Gabriel Jesus aan, om 'genoeg seks' te hebben voor het toernooi om succesvol te kunnen zijn. Of hij geluisterd heeft, dat blijft de vraag, maar de keiharde cijfers liegen niet.

V.l.n.r: Gabriel Jesus, Pep Guardiola en Aguëro V.l.n.r: Gabriel Jesus, Pep Guardiola en Aguëro

Na goede gesprekken met de Braziliaanse bondscoach Tite en Manchester City-trainer Pep Guardiola krabbelt Gabriel Jesus overeind. De boodschap van de twee topcoaches? Doe rustig aan, zet jezelf niet te veel onder druk, vertrouw op je rust en kwaliteiten. Kortom: "Jouw tijd komt nog wel."

Zo geschiedde. Tegen de Argentijnen toonde de godenzoon, tussen pasen en kerstmis in, tekenen van een wederopstanding. Gabriel Jesus probeert niet meer moeilijk over water te lopen, maar doet waar hij goed in is: dansen en dartelen over het veld. Ruim op tijd voor de finale van de Copa América en de start van een nieuw seizoen in de Premier League. Brazilië en Manchester City mogen nog steeds geloven in Gabriel Jesus.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore