WK voetbalvrouwen

Amerikaanse WK-ster: 'Ik ga niet naar het f*cking Witte Huis'

26 juni 2019 17:26 Aangepast: 26 juni 2019 17:53
Megan Rapinoe Beeld © ANP

De Amerikaanse voetballer Megan Rapinoe is bijzonder kritisch op haar thuisland en de regering van president Trump. Die mening steekt ze niet onder stoelen of banken; ze zingt bijvoorbeeld niet mee met het volkslied voor de wedstrijd. Ze heeft nu ook laten weten dat ze niet naar het Witte Huis gaat, als haar team daar een uitnodiging voor krijgt.

De vedette van het Amerikaanse elftal zorgde er afgelopen maandag nog voor dat haar team de kwartfinale bereikte. Opvallend genoeg hangt er tijdens het toernooi een negatieve sfeer rondom de aanvaller. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Dit is de weg naar de finale voor de Oranjevrouwen

'Het f*cking Witte Huis'

Rapinoe is het er niet mee eens hoe het er momenteel aan toe gaat in haar land. De 33-jarige moest lachen toen Eight by Eight aan haar vroeg of ze naar het Witte Huis zal gaan als Amerika wereldkampioen wordt. "Ik ga niet naar het f*cking Witte Huis. Ik denk ook niet dat we worden uitgenodigd. Trump nodigt geen teams uit waarbij het mogelijk is dat ze weigeren."

Of heel het team er zo over denkt weet de aanvaller niet. "Ik heb geen idee. Ik weet niet van andere speelsters op wie ze hebben gestemd. Ik hoop dat niemand op hem gestemd heeft."

'Ongepast'

Het is niet de eerste keer dat Rapinoe duidelijk laat merken dat ze een afkeer heeft tegen het Witte Huis. Voorafgaand aan de wedstrijden zingt ze niet mee met het volkslied en legt ze haar hand niet op het hart.

Eerder koos ze ervoor om te knielen tijdens het volkslied. Ze deed dit uit solidariteit met Colin Kaepernick, die hiermee een statement maakte tegen racisme in de VS. Op het WK deed Rapinoe dit overigens nog niet.

Rapinoe zet zich ook in voor verschillende LHBT-organisaties. In 2013 kreeg ze nog een onderscheiding van het Los Angeles Gay and Lesbian Center.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Mensenrechtenprijs voor protesterende quarterback Kaepernick

Na de winst op het WK van 2015 werden de Amerikaanse vrouwen in ieder geval wel uitgenodigd door de toenmalige president Obama. Rapinoe ging toen wél op de uitnodiging in.

Megan Rapinoe (midden) in 2015 op bezoek in het Witte Huis. Megan Rapinoe (midden) in 2015 op bezoek in het Witte Huis.

'Getalenteerd'

President Donald Trump reageerde ook op het feit dat ze niet meezingt met het volkslied en noemde het ongepast. Over de rest van het team sprak hij wel lovend. "Ik vind het leuk om naar het vrouwenvoetbal te kijken. Het zijn getalenteerde vrouwen."

RTL Nieuws

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore