WK vrouwenvoetbal

Dit is de weg naar de finale voor de Oranjevrouwen

26 juni 2019 14:27 Aangepast: 26 juni 2019 14:43
De Oranje Leeuwinnen vieren de 2-1 overwinning tegen Japan Beeld © ANP

Het ging in de achtste finale tegen Japan misschien niet heel makkelijk, maar de Oranjevrouwen hebben de kwartfinale bereikt. Om uiteindelijk de finale te halen, moet er alleen nog een flinke route worden afgelegd.

De volgende halte voor Oranje op het WK is de kwartfinale tegen Italië. Door het knock-out systeem is ook al uit te stippelen hoe het toernooi er verder uit zou zien, als Nederland dit weet te overleven. 

Het toernooischema bestaat uit twee helften, waarbij de teams zijn ingedeeld op basis van hun prestaties in de poulefase. Dit betekent dat de vrouwen Amerika, Engeland, Frankrijk en Noorwegen pas tegen kunnen komen in de finale.

Kwartfinale

Italië is eigenlijk de beste tegenstander die Oranje kon krijgen, want het is het laagst geklasseerde land op de FIFA-ranking (15e) van de kwartfinalisten. Deze ronde doorkomen zou statistisch gezien dus moeten lukken.

En dan is er ook mogelijk het eerste succes: als Amerika wint van Frankrijk, dan hoort Nederland in de halve finale bij de drie beste Europese landen. Wat betekent dat ze automatisch geplaatst zijn voor de Olympische Spelen. Hierna wordt het moeilijker, dan is Zweden of Duitsland de tegenstander. 

Ellen Jansen en Jackie Groenen na de 2-1 overwinning op Japan Ellen Jansen en Jackie Groenen na de 2-1 overwinning op Japan

Als we Zweden onder de loep nemen, dan zijn de statistieken nog in het voordeel voor de Leeuwinnen. De laatste wedstrijd tegen die ploeg werd 2-0 gewonnen en Nederland staat één plek boven Zweden op de FIFA-ranking. Bij Duitsland ziet het er minder rooskleurig uit: de laatste wedstrijd werd 4-2 verloren en ze staan zes plekken boven Nederland op de FIFA-ranking.

FIFA-wereldranglijst vrouwen

 1. Amerika
 2. Duitsland
 3. Engeland
 4. Frankrijk
 5. Canada
 6. Australië
 7. Japan
 8. Nederland
 9. Zweden
 10. Brazilië
 11. Noord-Korea
 12. Noorwegen
 13. Spanje'
 14. Zuid-Korea
 15. Italië

Finale

Mocht het allemaal goed uitpakken voor Oranje en wordt de halve finale gewonnen, dan mogen de speelsters van Sarina Wiegman naar Lyon voor de finale. Daar moeten ze waarschijnlijk écht aan de bak. Zoals het er nu uitziet kunnen ze daar dus Noorwegen, Amerika, Frankrijk of Engeland tegenkomen.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Miedema weet hoe Italië te verslaan is

Op Noorwegen na, staan al deze landen boven Nederland op de wereldranglijst. Amerika is natuurlijk als regerend wereldkampioen de favoriet, maar Frankrijk wordt door het thuisvoordeel ook als gevaarlijke outsider gezien. 

 

RTL Nieuws

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore