Voetbal

Eindelijk is het de avond van Martens op WK

26 juni 2019 07:04 Aangepast: 26 juni 2019 08:23

Met twee doelpunten tegen Japan heeft Lieke Martens zichzelf verlost van een druk op haar schouders. De linksbuiten van FC Barcelona worstelde op het WK in Frankrijk met zichzelf. Martens was zoekende naar de vorm die haar op het gewonnen EK 2017 de status van BN'er opleverde. "Iedereen verwacht heel veel van mij. Soms kan ik die verwachtingen niet waarmaken. Gelukkig staan er dan vaak andere meiden op die wedstrijden voor ons beslissen, zo hoort dat in een teamsport. Maar dit was mijn avond", zei Martens in de catacomben van het Roazhon Park in Rennes.

De 26-jarige Limburgse stond er weer op het moment dat het moest. Martens speelde stroef in de groepsfase, al werd ze door de FIFA na de openingswedstrijd tegen Nieuw-Zeeland toch gekozen tot 'player of the match'. Haar status zal daarbij ongetwijfeld hebben meegespeeld, want de mondiale federatie wijst daar graag 'grote namen' voor aan. Martens bleef daarna onzichtbaar tegen Kameroen en werd in de laatste groepswedstrijd tegen Canada zelfs gewisseld. Ze zag haar vervangster Lineth Beerensteyn prompt de winnende treffer maken.

"Vooral de tweede en derde wedstrijd was ik niet best, dat heeft iedereen kunnen zien. Maar de verwachtingen van mij zijn ook heel hoog", zegt Martens, die erkent dat ze die druk als een last op haar schouders voelde. "Als aanvaller heb je dan soms iets nodig om er weer te staan." Dat 'iets' kwam dinsdagavond in Rennes na ruim een kwartier spelen. Bij een hoekschop van Sherida Spitse trok Martens, zoals zo vaak, naar de eerste paal. "Ik deed het op intuïtie, zo speel ik ook. Ik wilde de bal verlengen. Ik probeerde een hakje, ik geloof dat de bal een beetje op mijn enkel kwam. Ik verlengde 'm in ieder geval prima."

Penalty

Met haar achterwaartse 'hakje' opende Martens de score in de eerste helft, waarin Oranje prima speelde. Na rust werd de ploeg van bondscoach Sarina Wiegman echter bij vlagen weggetikt door Japan. Oranje leek met het nodige fortuin de verlenging te halen, tot de bal vlak voor tijd nog op de stip ging. "Sherida neemt normaal gesproken de strafschoppen, maar ik vroeg gelijk of ik 'm mocht nemen. Dat doe ik niet vaak, maar ik voelde me goed. Het zegt heel veel over ons team en de teamspirit dat we zoiets elkaar gunnen. We halen elkaar uit moeilijke periodes en dat is ook nu weer gelukt."

Martens schoof de bal vanaf 11 meter beheerst in de andere hoek dan waarin de keeper dook en leidde Oranje zo naar de kwartfinales, waarin Italië zaterdag in Valenciennes de tegenstander is. "Soms moet je een beetje geluk hebben en dat hadden wij nu."

ANP

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

`