Japan verslagen

Vraag niet hoe, maar Oranje doet het: naar laatste acht op WK

25 juni 2019 22:53 Aangepast: 26 juni 2019 08:10
Nederland speelde een moeilijk duel tegen Japan. Beeld © ANP

Oranje is erin geslaagd om de kwartfinale te halen op het WK voetbal in Frankrijk. In Rennes werd Japan met heel veel moeite verslagen. Japan kreeg kans op kans maar toen kwam de 87ste minuut: Oranje kreeg een strafschop en Lieke Martens bleef koel: 2-1.

Oranje was in de beginfase fel. De Japanse vrouwen wisten niet goed wat ze aan moesten met de jagende leeuwinnen.

Mooi hakje

Na wat kleine kansjes was het in de 17de minuut raak. Lieke Martens maakte een prachtig doelpunt. Ze tikte een corner met de hak binnen.

Blijdschap bij Oranje na de 1-0 van Martens Blijdschap bij Oranje na de 1-0 van Martens

Vlak daarna kreeg Japan een levensgrote kans op de 1-1 toen een Japanse oog in oog kwam met keepster Sari van Veenendaal, maar ze raakte de buitenkant van de paal.

Toch gelijkmaker

Daarna waren er aan beide kanten weinig mogelijkheden en Nederland leek de voorsprong stevig in handen te hebben. Maar in de 43ste minuut scoorde Japan uit het niets. Yui Hasegawa schoot een mooie aanval van dichtbij binnen.

Japan maakt vlak voor rust de gelijkmaker, Japan maakt vlak voor rust de gelijkmaker,

Oranje was zichtbaar geïrriteerd door die gelijkmaker. Een minuut na de goal kreeg Miedema gelijk een grote kans om Nederland weer op voorsprong te zetten, maar ze schoot op de handen van de keeper.

De teams gingen met 1-1 de rust in.

Na rust

Na de pauze gebeurde er in eerste instantie weinig. Nederland speelde minder fel, maar had meer balbezit dan Japan. Oranje kwam nauwelijks in de buurt van de Japanse doelvrouw. 

Pas in de 64ste minuut kwam de eerste kans in de tweede helft. Die was voor Japan, maar Van Veenendaal sloeg de bal uit de goal. In de 71ste minuut was het opnieuw bijna raak voor Japan toen de bal net naast het doel werd geschoten.

Miedema Miedema

Nederland kon geen vuist meer maken en de speelsters oogden moe. Japan stond goed en werd steeds gevaarlijker. In de 79ste minuut was er een levensgrote kans, maar de bal ging op de lat. En even later redde Van Veenendaal schitterend. 

Kwestie van tijd

Het leek een kwestie van tijd tot de Japanse speelsters de winnende zouden maken. In de slotfase kreeg Nederland echter een omstreden een strafschop vanwege hands.

De VAR keek er wel naar, maar de beslissing van de scheidsrechter bleef staan. Lieke Martens schoot de strafschop erin: 2-1. Japan probeerde het daarna nog wel, maar Oranje trok de overwinning over de streep. 

Oranje legioen in Rennes Oranje legioen in Rennes

Tegen Italië

Nederland moet het in de kwartfinale opnemen tegen Italië dat dit WK verrassend goed speelt. De Italiaanse dames versloegen in de achtste finales China met 2-0.

De kwartfinale Nederland-Italië staat zaterdag op het programma in Valenciennes. In de Noord-Franse stad speelde Oranje ook de groepswedstrijd tegen Kameroen (3-1), toen gesteund door een massaal oranje legioen.

 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

`