oranje

Vincent Janssen, de oplossing voor Oranje?

25 juni 2019 18:13 Aangepast: 25 juni 2019 18:16
Vincent Janssen Beeld © Pro Shots / Stanley Gontha

Volgens de laatste woorden van bondscoach Ronald Koeman heeft Oranje een probleem in de aanval. Dat kan wel eens worden opgelost door een man die nog niet zolang geleden een onbetwiste eerste keuze was: Vincent Janssen. Kan een transfer en wederopstanding van de Brabander Nederland uit de brand helpen?

Koeman baalde zichtbaar als een stekker. De bondscoach had net met Oranje de Nations League-finale verloren van Portugal, toen hij bij de NOS bloedchagrijnig de vinger op de zere plek legde.

"Laten we hopen, dat we de komende jaren voorin meer krijgen", doelde de trainer op het gebrek aan offensieve keuzes. "Je ziet dat er wel een aantal spelers aan zit te komen voor de aanval, maar het niveau voor Oranje is iets anders dan af en toe een wedstrijd in Nederland spelen."

Koeman, rechts Memphis Koeman, rechts Memphis

Een hartekreet van een trainer die hard op zoek is naar spelers die hij zonder problemen kan inbrengen, als met namen Memphis zijn dag niet heeft.

Weghorst

Luuk de Jong en Wout Weghorst zijn de enige twee andere centrumspitsen die Koeman al maanden (voorlopig) oproept. De Jong wordt gezien als pinchhitter, Weghorst haalde telkens de laatste schifting niet. Andere opties als Arnaut Danjuma, Javairo Dilrosun en Justin Kluivert pakten om verschillende redenen te weinig minuten om echt in beeld te blijven bij de bondscoach.

Waar eerst de verdediging het grote zorgenkindje van Oranje was, is dat nu de punt van de aanval. Onder de bondscoaches Louis van Gaal, Guus Hiddink en Danny Blind speelde Nederland met vijf verdedigers, omdat we anders defensief te zwak zouden zijn en tegenstanders te makkelijk over ons heen zouden lopen.

Slechts een paar jaar later ligt het probleem totaal ergens anders. Achterin is Oranje met Virgil van Dijk en Matthijs de Ligt de koning te rijk. Met twee van die klasbakken zeurt echt helemaal niemand meer over de verdediging. Voorin ligt dat dus anders, gezien de woorden van nota bene de bondscoach zelf.

Janssen

In Londen zat iemand ongeduldig op zijn stoel te wippen, toen Koeman bovenstaande woorden sprak.

Vincent Janssen, 25 jaar altijd nog maar, was de onbetwiste nummer één in de spits, toen Blind de scepter zwaaide. Hij scoorde drie keer in zijn eerste vijf interlands en werd zonder twijfel als een van de eerste namen op het wedstrijdformulier gezet. Vooral de manier waarop hij zijn eerste goal voor Oranje produceerde, maakte indruk.

Zo koel en precies een penalty benutten, dat wekte vertrouwen. Die vorm trok Janssen door in de WK-kwalificatie, voor het toernooi van 2018 in Rusland, getuige deze fantastische goal tegen de Wit-Russen.

Maar na zijn overstap van AZ naar Tottenham Hotspur in 2016 kwam de klad erin. In het aantal speelminuten voor Janssen, voor zowel de Engelse club als in Oranje. Zijn laatste doelpunt voor Nederland dateert van juni 2017, zijn laatste interland van oktober dat jaar. Ook een verhuur aan Fenerbahçe leverde te weinig op.

Anderlecht

Janssen zag het afgelopen seizoen helemaal in het water vallen door een voetbreuk. Pas in de laatste competitieduels kreeg de aanvaller wat minuutjes bij de Spurs.

Al langer gaan de geruchten dat Tottenham van hem af wil. Anderlecht zou de Nederlander graag snel willen halen. Het is voor hemzelf en Oranje te hopen, dat het kanon van weleer zijn oude vorm van AZ en in het Nederlands elftal terug weet te vinden. Want dan kan Koeman wel eens op zijn wenken worden bediend en van een probleem worden verlost.

Miniatuurvoorbeeld
lees ook

'Mogelijk nieuwe club voor Vincent Janssen'

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore