Oranje Leeuwinnen

Europese dominantie op WK slecht nieuws voor Oranje

24 juni 2019 15:43 Aangepast: 24 juni 2019 16:02
Franse speelsters vieren de 2-1 tegen Brazilië Beeld © Pro Shots/SIPA USA

Nu de eerste vier kwartfinalisten op het WK voetbal voor vrouwen bekend zijn, valt één ding op: het zijn allemaal Europese ploegen. En het is in theorie zelfs mogelijk dat straks alle acht kwartfinalisten uit Europa komen. En dat kan voor Nederland wel eens slecht nieuws zijn.

Duitsland, Noorwegen, Engeland en Frankrijk hebben zich al geplaatst en daar kunnen Spanje, Zweden, Italië en Nederland nog bij komen. Door een bizar toeval speelt in de achtste finale namelijk geen enkel Europees land tegen een ander Europees land.   

Veel sterke landen

Je zou bijna vergeten dat het hier gaat om een wereldkampioenschap, want de Europese ploegen domineren het toernooi. Van de negen Europese landen die meededen, kwam alleen Schotland niet voorbij de groepsfase. "We wisten natuurlijk wel van tevoren dat Europa veel sterke landen heeft", zegt Vivianne Miedema tegen RTL Nieuws. "Europese teams laten gewoon zien dat ze hier horen te staan."  

Gevestigde landen als Canada, Japan en Amerika moeten nog in actie komen, maar het beeld is duidelijk: Europa heeft een flinke inhaalslag gemaakt. "Dat is een mooi compliment richting Europa", zegt Miedema. "Maar wij willen ons natuurlijk wel graag kwalificeren voor Tokio. Op een gegeven moment mogen de Europese teams er van mij dus wel uit."  

Olympische Spelen

De drie beste Europese landen van het WK krijgen namelijk een ticket voor de Olympische Spelen. Naast de wereldtitel, is dat het belangrijkste doel van Oranje voor dit toernooi. Het is Nederland nog nooit gelukt om zich te plaatsen voor de Olympische spelen, maar op dit moment is het zelfs mogelijk dat Nederland daarvoor minimaal derde moet worden op het WK.   

"Wij willen graag naar de Olympische Spelen", zegt Oranje-verdediger Dominique Bloodworth. "Dus hoe minder Europese teams hier ver komen, hoe beter." Om er snel aan toe te voegen dat ze het wel mooi vindt om te zien hoe Europa zich ontwikkelt.   

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Oranje in Rennes gesteund door 2000 fans

Focus op Japan

Toch denkt de speelster nog niet zo ver vooruit, want Nederland moet eerst maar eens de wedstrijd tegen Japan zien te overleven. Het vorige WK werden ze nog door dat land uitgeschakeld in de achtste finale. 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore