Welkom bij RTL Nieuws! Hier vind je voortaan het laatste voetbalnieuws en de vetste voetbalmomenten van VTBL.

Heb je nog vragen? Check onze FAQ.

×
exclusief

Alfred Schreuder: 'Ajax kan dit volhouden'

22 juni 2019 11:00 Aangepast: 22 juni 2019 14:12
Alfred Schreuder Beeld © Pro Shots / Toon Dompeling

Alfred Schreuder (46) stond als assistent van Erik ten Hag aan de wieg van het Ajax-succes van afgelopen seizoen. Speciaal voor VTBL blikt de nieuwe hoofdcoach van Hoffenheim terug en vooruit: "Ten Hag heeft de contractverlenging dik verdiend."

Allereerst: hoe kijk je terug op het seizoen van Ajax?

"Het was heel bijzonder. Dit hadden we vooraf niet durven dromen. Toen Marc Overmars (directeur voetbalzaken, red.) bij mij thuiskwam om te praten over een eventuele rol binnen Ajax, spraken we over een terugkeer naar Champions League-niveau. Maar in die schets was rekening gehouden met een tijdsraam van twee jaar, nu werd het al veel eerder gerealiseerd. Daar verdient Marc alle credits voor. Hij durfde het aan om te veranderen, om mannen met een niet-Ajax-achtergrond aan te stellen. Eerst Peter Bosz, vervolgens Erik ten Hag en ik. Misschien is dat wel goed hè, een ander geluid binnenhalen. Je behoudt het goede van Ajax, en koppelt dat aan een mindset van buitenaf."

Ten Hag en Schreuder (rechts) Ten Hag en Schreuder (rechts)

Wat deden jullie precies anders dan?

"Onder meer: spelers erop wijzen dat het profbestaan bestaat uit meer tijd en energie in het vak steken. Als je dat doet, word je altijd beloond. Én: trainen op wedstrijdniveau. Zeker in Nederland kan de intensiteit omhoog. Op het hoogste vlak krijg je geen tijd van de tegenstander, dus waarom niet ook alles op volle snelheid tijdens trainingen doen?"

"Trainen betekent ook: de grens opzoeken en er soms overheen gaan. Als je dan blessures oploopt, so be it. Je moet ontdekken waar het plafond ligt, je hardheid testen. Ook Jürgen Klopp had in het begin bij Liverpool last van blessures. Maar kijk eens waar zijn ploeg nu staat."

"We hadden bij Ajax het geluk dat er een selectie stond, die meteen kon uitvoeren wat we voor ogen hadden. Daley Blind, Frenkie de Jong, Hakim Ziyech, Dusan Tadic; zij pasten zich makkelijk aan een hoger niveau aan. Van zulke jongens ben je als staf heel erg afhankelijk."

V.l.n.r: Frenkie de Jong, Klaas-Jan Huntelaar, Dusan Tadic en Hakim Ziyech V.l.n.r: Frenkie de Jong, Klaas-Jan Huntelaar, Dusan Tadic en Hakim Ziyech

Kan dat succes herhaald worden?

"Ja, Ajax kan dat volhouden. De club is onder Marc en Erik heel stabiel. Laat het maar aan hen over om opnieuw een selectie samen te stellen, die weer op Champions League-niveau mee kan doen. Er ligt een norm om te presteren en dat zal aantrekkelijk zijn voor nieuwe spelers. Zij hebben kunnen zien wat er mogelijk is in Amsterdam en wat ze er aan over kunnen houden. Frenkie de Jong aan Barcelona verkopen, is wat dat betreft de beste reclame die je kunt hebben als club."

Wat was nu eigenlijk het geheim achter jullie Europese campagne?

"Ik denk dat veel tegenstanders niet in de gaten hadden hoe goed we waren. Bayern München, Real Madrid, Juventus; zij verwachtten niet dat wij ook hen zo onder druk zouden zetten en dat zo lang zouden volhouden. We hebben ze verrast."

Had Tottenham dan wel de sleutel om jullie pijn te doen? Jullie leken geen antwoord op de lange bal naar Fernando Llorente te hebben.

"Dat hoeft geen probleem te zijn als je verder van je eigen goal afspeelt en vaster aan de bal bent. Misschien hadden we in die fase juist aanvallender moeten spelen, meer druk naar voren. Dat paste bij ons, bij Ajax. We waren zo ver gekomen door van eigen kracht uit te gaan. Maar dan nog; als wij de vele kansen afmaken en achterin niet uitglijden (dat overkwam Lisandro Magellán vlak voor de beslissende 2-3, red.), staan wij in die finale. Maar goed, het is verleden tijd en ik verwijt niemand iets."

V.l.n.r: Joël Veltman, Noussair Mazraoui, Matthijs de Ligt, Daley Blind en Nico Tagliafico V.l.n.r: Joël Veltman, Noussair Mazraoui, Matthijs de Ligt, Daley Blind en Nico Tagliafico

Verleden tijd, maar je zult er nog vaak aan worden herinnerd.

"Ik kijk er ook met een trots gevoel op terug. Zelfs op vakantie werd ik aangesproken door mensen, over hoe zij het seizoen hadden beleefd. Daarvoor ben ik naar Ajax gegaan; met z’n allen iets moois neerzetten, iets flikken. Iedereen praatte erover. Daar ben ik dankbaar voor."

Op welke manier gaan wij merken dat Alfred Schreuder niet meer voor Ajax werkt?

"Laten we niet overdrijven, ook ik was en ben afhankelijk van de kwaliteit van de selectie. Het klopt dat ik een goede band had met bepaalde spelers, maar dat geldt ook voor Erik, Aron (Winter, red.) en Richard (Witschge, red.). Het is een wisselwerking."

Miniatuurvoorbeeld
lees ook

Reiziger nieuwe assistent coach Ten Hag

Afgelopen donderdag werd bekend dat Ajax verlengd heeft met Ten Hag. Terecht?

"Ja, absoluut. Hij heeft dat dik verdiend. Voor de continuïteit is het goed dat Erik verder mag bouwen. Hopelijk is dan weer zo'n seizoen mogelijk. Erik kan een winnend team neerzetten, dat heeft hij nu al vaak genoeg bewezen. Hij eist het uiterste van zijn spelers, de mensen om hem heen en ook van zichzelf."

"Afgelopen seizoen heeft Erik veel in overleg gedaan met de groep. Dat was belangrijk, hij heeft open gestaan voor input van de spelers. Als een Blind, De Ligt, Ziyech, Tadic of Schöne naar je toekomt met een vraag of tip, dan mag je ervan uit gaan dat ze erover hebben nagedacht. Want zij komen niet voor niets. Als voetballers goede bedoelingen hebben, moet je altijd naar ze luisteren. Hij is nog beter gaan communiceren met die jongens. Erik heeft bewezen manager te kunnen zijn bij een topclub."

Wat ga je missen?

"Die Europese avonden en mensen op de werkvloer. Maar het is ook weer mooi dat ik de ervaringen kan meenemen naar Hoffenheim. Ik heb heel veel zin om daar aan de slag te gaan en met nieuwe mensen te gaan werken."

Zoals bekend heb je veel geleerd van Julian Nagelsmann, de trainer die je opvolgt bij Hoffenheim.

"Mijn beste beslissing ooit was om naar Duitsland te gaan (in 2015, als assistent van Huub Stevens, bij Hoffenheim, red.). Als ik dat niet had gedaan, was ik nu niet zo ver geweest als trainer. Ik leerde er bezig te zijn met cognitieve trainingen. Laat spelers nadenken terwijl ze aan het trainen zijn. Op routine werken, maakt de hersenen lui. Het is bewezen dat er dan minder scherp getraind wordt. Doe dat dan ook niet! Als je elke week, elke dag hetzelfde traint, dan is het voor de spelers niet verrassend meer. Dan worden ze niet geprikkeld."

Nagelsmann, de nieuwe trainer van RB Leipzig Nagelsmann, de nieuwe trainer van RB Leipzig

"Nagelsmann manipuleert eigenlijk het spel. Hij draait het om; hij focust zich op het trainen van de psyche, waardoor het fysieke meegaat. Door het oefenen van het brein gaat het lichaam mee. Met het idee: je hebt tegenwoordig op het veld geen tijd meer om na te denken. Dus moet je proberen je spelers onbewust de automatismen uit de trainingen te laten uitvoeren. Het is zeker wennen, maar intelligente spelers pakken het snel op. Als voetballers door krijgen, dat wat je doordeweeks traint in de wedstrijden naar voren komt, dan werkt het als doping."

Volgende week zaterdag je eerste training. Is Hoffenheim er helemaal klaar voor?

"Ik zou er graag nog een middenvelder bij hebben. Maar goed, de filosofie hier is: niet te veel geld uitgeven en verder bouwen met eigen jeugd. Spelers laten doorstromen en elk seizoen proberen Europees voetbal te halen. Dat is de ambitie van de club."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore