eredivisie

Is jochie Afellay in het buitenland een grote meneer geworden?

19 juni 2019 15:43
Beeld © Pro Shots / Willem Vernes

PSV is een oude bekende rijker. Ibrahim 'Ibi' Afellay (33) tekende op dinsdag een contract in Eindhoven. Zijn tweede, want tussen 2004 en 2011 speelde hij ook al in het Philips Stadion. Wat kunnen trainer en oud-ploeggenoot Mark van Bommel en het publiek nog van hem verwachten?

Het jaar waarin PSV zich weer meldt in de Europese top, valt zijn naam steeds vaker.

Het elftal van trainer Guus Hiddink - dat in 2005 kampioen wordt, de KNVB Beker wint en de halve finale van de Champions League bereikt – wordt gedragen door ervaren krachten als André Ooijer, Mark van Bommel, Phillip Cocu en Jan Vennegoor of Hesselink. Maar talenten uit de jeugdopleiding melden zich ook. Ismail Aissati en, in het bijzonder, Ibrahim Afellay.

"Let vooral op die kleine, met die iele beentjes. Dat wordt een hele goede", fluisteren goed ingevoerde clubmensen op De Herdgang. Het is duidelijk: Afellay wordt een glanzende toekomst voorspeld. De geboren Utrechter onderstreept tijdens zijn debuutseizoen de torenhoge verwachtingen met twee treffers en een assist in de thuiswedstrijd tegen Feyenoord: 4-2. De toon is gezet.

Het seizoen erop heeft de aanvallende middenvelder een basisplaats bij PSV en snelt hij de status van belofte voorbij. Samen met zijn maatje Ismail maakt hij zelfs indruk in de Champions League-thuiswedstrijd tegen AC Milan, door de bal lekker rond te laten gaan tussen gefrustreerde Italianen.

Het siert Afellay dat hij na afloop zijn vriend overlaadt met complimenten en de credits absoluut niet zelf opstrijkt.

Maar die bescheidenheid wordt ook een valkuil: Afellay heeft weinig op met de pers en laat daardoor weinig van zichzelf zien. Bovendien houdt PSV hem overdreven vaak uit de wind; interviews hoeft hij zelden te geven en na afloop van thuisduels geeft hij haast nooit thuis in de mixed zone, een plaats waar media en voetballers elkaar treffen voor een korte nabeschouwing.

Dat draagt niet bij aan een eventuele ontwikkeling als leider. Wie altijd maar wordt beschermd, kan geen grote jongen worden, want volwassen spelers moeten zich ook goed kunnen presenteren en uiten.

Dat Afellay bijna nooit (alleen) met de pers praat, levert zeldzame en - gek genoeg - ook leuke beelden op. Want wie herinnert zich niet dit legendarische dubbelinterview met Gerald Sibon, nadat PSV in 2006 landskampioen is geworden?

Afellay blijft zich als voetballer wel ontwikkelen. De stijgende lijn stuwt hem op in de richting van Oranje. Hij mag mee naar het EK van 2008 en WK van 2010.

In de EK-kwalificatie voor 2012 maakt de dribbelaar zijn eerste interlandgoals: Zweden heeft geen antwoord op zijn snelheid, acties en schotkracht. Mede dankzij twee doelpunten van zijn rechtervoet wordt het 4-1 in de Johan Cruijff Arena.

Maar eenmaal op het EK van 2012 valt Afellay amper op door zijn voetbalkwaliteiten. Veelzeggend zijn wel de afgezonderde sessies die hij op het trainingsveld heeft met de uit de gratie gevallen Robin van Persie. De bekritiseerde spits, die dat toernooi weigert met de pers te praten, spreekt met de hand voor de mond wel graag met Afellay, die bij het Nederlands elftal wisselspeler is.

Afellay en Van Persie op het EK van 2012 in Oekraïne Afellay en Van Persie op het EK van 2012 in Oekraïne

Dat is hij op dat moment ook bij FC Barcelona, de club die hem in 2010 overnam van PSV. Hevig blessureleed zit de middenvelder dusdanig dwars, dat hij in Catalonië nooit de grote belofte kan inlossen. Een bewerkte video waarin spelers van Barça slecht Engels tegen hem spreken, scoort wel goed.

Via verhuurperiodes aan Schalke 04 en Olympiakos belandt Afellay in 2015 bij Stoke City. Dat seizoen slaat echter opnieuw het noodlot toe: hij scheurt weer zijn kruisband af en moet maanden toekijken. Mede daardoor wordt het avontuur in de Premier League geen groot succes.

In januari 2019 laat Afellay zijn overeenkomst met Stoke ontbinden. Kort daarna meldt de aanvaller zich bij zijn oude club PSV. "Hij traint alleen op eigen verzoek mee, er lopen geen gesprekken over een contract", wordt er direct gezegd. 

Een paar maanden later is het alsnog een feit: Afellay keert terug in de A-selectie van PSV en tekent een verbintenis voor een jaar. De ex-international kan in Eindhoven laten zien dat hij door de diverse ervaringen in het buitenland alsnog een grote meneer is geworden en als voortrekker een ploeg bij de hand kan nemen.

Misschien hebben blessures en de tand des tijds Afellay aangetast. Maar als de aanvaller nog glimpen kan laten zien van de klasse van weleer, dan is PSV een uitstekende speler rijker.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore