Voetbal

De Cruijff-turn viert 45ste verjaardag: 'Alles aan zijn actie was fantastisch'

19 juni 2019 07:40 Aangepast: 19 juni 2019 09:21

Op het WK vrouwenvoetbal zagen we Lieke Martens het nog doen tegen Nieuw-Zeeland: de Cruijff-Turn. De briljante schijnbeweging die werd uitgevonden door Johan Cruijff viert vandaag zijn 45ste verjaardag.

Exact 45 jaar geleden deed Cruijff de schijnbeweging voor het eerst. Dat was in Dortmund op het WK van 1974 tegen Zweden. Het slachtoffer was Jan Olsson, die jaren later nog precies weet wat er door zijn hoofd ging: "Elke keer als ik het nu terugkijk, denk ik dat ik de bal ga pakken."

Fantastische actie

Olsson kon de actie van Cruijff wel waarderen. "Hij deed alsof hij een voorzet ging geven en ik was er zeker van dat ik de bal ging pakken. Maar hij verraste me totaal, alles aan zijn actie was fantastisch."

"Mijn teamgenoten en ik keken elkaar na de wedstrijd aan en barstten in lachen uit. Het was erg grappig. Hij was een speler van wereldklasse, ik deed mijn best maar was natuurlijk niet van wereldklasse", zei Olsson in 2016 Press Association Sport. "Iedereen zag wat voor speler hij was, wat konden we doen?"

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

`