Vrouwenvoetbal

Zware blessure Jackie Groenen zat judocarrière in de weg

18 juni 2019 15:23 Aangepast: 10 juli 2019 10:57
Beeld © Pro Shots / Remko Kool

Jackie Groenen is niet meer weg te denken uit de basis bij de Oranje Leeuwinnen. Toch was het niet vanzelfsprekend dat de middenvelder voor een voetbalcarrière koos. Groenen was in haar jeugd namelijk ook erg goed in judo. In het magazine VTBL powered by FourFourTwo blikt ze uitgebreid terug op haar keuze.

Als kleindochters van oud-Willem II-speler Sjef Groenen ademden Jackie en haar anderhalf jaar oudere zus Merel al vanaf hun kleutertijd voetbal. Vader Jack kocht voor zijn vrouw als kerstcadeau een doeltje waarop de meisjes in de achtertuin konden knallen.

Toch dachten de twee lange tijd aan een andere carrière. Ook in het judo hadden ze succes. In diezelfde garage creëerde papa met matrassen tegen de muur en judomatten op de grond een heus indoorzaaltje.

Op de tatami behaalde Jackie als tiener zelfs meer prijzen dan op het voetbalveld. Zo veroverde ze meerdere Nederlandse jeugdtitels en pakte ze zelfs brons op het EK onder 17. Groenen droomde niet van het Nederlands elftal, maar van een ippon op de Olympische Spelen van Rio. Toen ze met judo een heup brak, besloot ze zich alleen op voetbal te richten.

Belgisch nationale elftal

Ze was niet in beeld bij de KNVB en speelde – woonachtig over de grens – zelfs een oefenduel voor België. Maar tot een officiële carrière als Rode Duivel kwam het wegens FIFA-regels rondom een dubbele nationaliteit niet. Dromen van een carrière als international deed Groenen daarom niet.

Tot toenmalig bondscoach Arjan van der Laan drie jaar geleden verscheen bij een wedstrijd van Frankfurt. Hij hoorde Groenen – per toeval – Nederlands praten. Of de kleine middenveldster het niet eens bij Oranje wilde proberen?

Ze hapte toe, maakte op 22 januari 2016 haar debuut tegen Denemarken (0-2 winst) en toen kwam alles in een stroomversnelling. Amper anderhalf jaar na haar entree in de nationale selectie groeide Groenen uit tot een van de sterren op het EK in eigen land. Ze schitterde. Won. En werd onderdeel van een hype. Binnen no time bereikte de oud-judoka een status op het voetbalveld waar menig speler een leven lang alleen maar over kan fantaseren.

VTBL POWERED BY FOURFOURTWO

Het complete interview met Jackie Groenen is terug te lezen in de nieuwste editie van VTBL powered by FourFourTwo.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore