Op naar achtste finale

Tweede overwinning is binnen: Oranje Leeuwinnen verslaan Kameroen met 3-1

15 juni 2019 16:50 Aangepast: 15 juni 2019 17:23
Vivianne Miedema is nu topscorer aller tijden van de Nederlandse voetbalsters. Beeld © ANP

De Oranje Leeuwinnen zijn na twee wedstrijden al zeker van kwalificatie voor de achtste finales van het WK voetbal. In de Noord-Franse stad Valenciennes werd Kameroen met 3-1 verslagen. In de laatste groepswedstrijd tegen Canada donderdag wordt bepaald wie als groepshoofd naar de volgende ronde gaat.

Vivianne Miedema opende na 40 minuten de score. Twee minuten later trok Gabrielle Aboudi Onguéné de stand al weer gelijk, na een misser van keepster Sari van Veenendaal. Dominique Bloodworth zette de voetbalsters kort na rust weer op voorsprong en in de slotfase schoot Miedema de 3-1 binnen.

Dankzij haar twee doelpunten is Miedema nu topschutter aller tijden van de Nederlandse voetbalsters. De 22-jarige spits scoorde vanmiddag haar 59ste en 60ste doelpunt voor de Leeuwinnen.

77 interlands, 60 doelpunten

De doelpuntenmachine uit Hoogeveen had slechts 77 interlands jaar nodig om de inmiddels gestopte Manon Melis te onttronen. Miedema debuteerde op 26 september 2013 als invalster, voor Lieke Martens, tegen Albanië. Ze kwam toen niet tot scoren, maar een maand later maakte ze in haar tweede interland, tegen Portugal, direct een hattrick. Miedema tekende in het laatste kwartier voor drie doelpunten (0-7).

Melis, die in 2016 stopte, eindigde op 59 doelpunten in 136 interlands.

'Het gaat niet om mij'

"Ik voel me goed hier en dan gaat het allemaal iets gemakkelijker", reageerde Miedema na afloop bij de NOS. "Maar het gaat vooral om het resultaat, niet om mij. Toch is het mooi dat ik dit aan het elftal heb kunnen geven."

"Desondanks was het weer niet goed genoeg, net als tegen Nieuw-Zeeland (1-0)", vond Miedema. "Het moet beter. Misschien dat de 'druk' er nu iets af is omdat we ons voor de achtste finale hebben geplaatst. Toch gaat het nog wel ergens om in de volgende wedstrijd. Ons doel is om groepswinnaar te worden."

Ondanks het povere spel zegt Miedema dat de Oranjevrouwen 'best een beetje blij' mogen zijn. "Met Kameroen hebben we toch een lastige tegenstander verslagen. Bovendien staan we in de tweede ronde."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore