LA LIGA

Frank de Boer: 'De Ligt past zeer goed bij Barcelona'

15 juni 2019 15:36 Aangepast: 15 juni 2019 16:01
De Ligt

Als ex-topverdediger, oud-trainer van Ajax en voormalig speler van Oranje en Barcelona kan Frank de Boer als geen ander oordelen over het getrek aan Matthijs de Ligt. De huidige coach van Atlanta United reageert vanuit Amerika op de transfergekte rond de mandekker. "Hij moet niet te lang wachten."

Wanneer hoorde jij voor het eerst van het bestaan van De Ligt?

"Toen hij 12 was, was Matthijs al een van de grootste talenten van dat moment. Ik noemde hem Donny 2.0, omdat hij op het middenveld speelde, zij het meer controlerend dan Van de Beek. Bij de D'tjes was De Ligt al groot, hij stak er letterlijk en figuurlijk bovenuit. Daarom werd hij een linie naar voren gezet, zodat hij zich goed kon ontwikkelen. Op het middenveld ging het Matthijs ook vrij goed af, moet ik zeggen. De Ligt wist precies wat er om hem heen gebeurde. Daar heeft hij later veel aan gehad, in het positioneren als verdediger."

Heeft deze ontwikkeling je wel verbaasd?

"Jazeker. Ik wist dat hij goed was, maar dat Matthijs op zijn 17e al zijn debuut zou maken in het Nederlands elftal en kort daarna een Europese finale zou spelen, dan geeft dat wel aan hoe ongelooflijk hard het met hem is gegaan. Maar je merkt niets aan hem, hè. Zo stoïcijns als hij op het veld is, zo rustig is hij ook daarbuiten."

De Ligt in duel met Raphael Guerreiro van Portugal De Ligt in duel met Raphael Guerreiro van Portugal

Zie je dingen van jezelf terug in hem?

"Matthijs is, net als ik was, goed in timen en springen. Bij duels met grote, sterke spitsen probeert hij ervoor te komen. Dat is voetbalwijs, minder slimme spelers gaan erachter staan en maken dan een overtreding. Hij krijgt juist vaak een overtreding mee. Foutjes? Die heb ik ook gehad (werden zelfs 'een Frank de Boertje' genoemd, red.). Door ervaring en bewustzijn nemen die af. Aan Matthijs reacties na zo'n fout zie je dat hij ervan leert. Daar wordt hij alleen maar beter van."

Dan de grote vraag: waar moet hij naartoe?

"Hij past zeer goed bij FC Barcelona. Aanvallende teams zoals Barça spelen ver van de eigen goal af. De Ligt kan met heel veel ruimte in zijn rug verdedigen en onder druk opbouwen. Dat zijn toch bepaalde vereisten van een Barcelona-speler. De vraag is echter: wie gaat Matthijs eruit spelen bij Barcelona? Op deze leeftijd moet je zeker weten dat je veel aan voetballen toe gaat komen. Gerard Piqué verdwijnt niet zomaar uit de ploeg, dus dat is een risico."

Miniatuurvoorbeeld
LEES OOK

De Ligt voor 99 procent hetzelfde als Gerard Piqué

Is het echt óf Piqué óf De Ligt? Zouden zij niet samen kunnen spelen?

"Zeker wel, maar ik zie als trainer ook liever een linksbenige en rechtsbenige centrale verdediger naast elkaar in het centrum. Het belangrijkste is: hij moet met zijn gevoel kiezen. En voor een club met eenzelfde speelstijl als Ajax. Dus Barcelona, maar ook Paris Saint-Germain is fantastisch en speelt aanvallend. Ik vind alleen de Franse competitie minder aansprekend."

Een match made in heaven, maar het gaat er niet van komen, als we de laatste berichten moeten geloven. Ligt dat aan zijn zaakwaarnemer Mino Raiola?

"Niet dat Mino mijn grote favoriet is ofzo, maar ik weet er te weinig van om daar op deze grote afstand een zinnige mening over te vormen. Ik ken de details simpelweg niet. Zoals Matthijs is en zoals hij praat, dan beschikt hij over genoeg wijsheid om een juiste beslissing te nemen."

Maar wat hoop je?

"Ik heb nog steeds blaugrana-bloed door mijn aderen stromen, dus wat mij betreft tekent hij alsnog bij Barça. Of die club het leuk vindt om aan het lijntje te worden gehouden? Er speelt zeker een bepaalde Catalaanse trots mee. Zo van: het is graag of niet. Dus hij moet niet te lang wachten."

De Boer (links) als speler van Barcelona in duel met Mido van Ajax, 2002 De Boer (links) als speler van Barcelona in duel met Mido van Ajax, 2002

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore