Voetbal

De Ligt voor 99 procent hetzelfde als Gerard Piqué

14 juni 2019 07:36 Aangepast: 10 juli 2019 10:58

Matthijs de Ligt heeft de clubs voor het uitkiezen. De aanvoerder van Ajax wordt al een lange tijd in verband gebracht met Barcelona, maar donderdagavond zou de 19-jarige verdediger hebben gezegd niet te willen verkassen naar Barca. Een terechte keuze?

Zo lang Piqué nog bij Barcelona zit lijkt een overstap naar de Catalanen niet zo'n goed idee. Dat blijkt uit de analyse van de Golden Boy in de nieuwste uitgave van VTBL Magazine. In onze coverfeature gaan we aan de hand van data van SciSports in op de vraag: hoe goed is Matthijs de Ligt?

99 procent similarity score

Een van de statistieken is de 'similarity score': hoe zeer lijkt De Ligt op andere grote spelers. Voor centrale verdedigers zijn er drie Player Roles: Stopper, Ball-Winning Defender en Ball-Playing Defender. De speelstijl van Matthijs de Ligt toont de meeste overeenkomsten met de rol van Ball-Playing Defender: goede passing, indribbelen en goede visie op de opbouw. Hij zorgt voor aanvoer van het middenveld en kan de voorhoede bereiken met een lange bal.

In deze rol heeft De Ligt 99 procent overlap met Gerard Piqué. Nummer twee is Virgil van Dijk (94 procent), derde is Toby Alderweireld (87 procent).

Miniatuurvoorbeeld
lees ook:

'De Ligt tekent definitief niet bij FC Barcelona'

Niet Barcelona

De kans dat Barcelona kiest om twee bijna identieke spelers in de basis op te stellen, is niet zo groot. Een keuze voor Barcelona zou in het geval van De Ligt dan ook zeker geen garantie zijn op veel speeltijd. Bovendien is de verwachting dat Piqué met zijn 32 jaar nog wel een paar jaar mee kan.

Matthijs de Ligt moet vertrekken naar Barcelona

Matthijs de Ligt moet vertrekken naar Barcelona

Matthijs de Ligt moet vertrekken naar Barcelona

Keuzen

VTBL powered by FourFourTwo

Lees de hele analyse over Matthijs de Ligt, en nog veel meer, in de nieuwe VTBL powered by FourFourTwo.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

`