'Extra sfeer'

'Heitinga nodigde rellende harde kern uit voor mini-Klassieker'

08 juni 2019 09:42 Aangepast: 08 juni 2019 12:15
John Heitinga (archieffoto) Beeld © ANP

De harde kern van Ajax die tijdens de 'mini-Klassieker' de confrontatie opzocht met familieleden van de Feyenoord-jeugd, was daar op uitnodiging van jeugdtrainer John Heitinga. Die dacht dat zijn team 'wel wat aanmoediging kon gebruiken'.

Dat meldt het Parool.  Ajax O19 en Feyenoord O19 speelden op 25 mei in een rechtstreeks duel om het kampioenschap. De 'miniklassieker' werd na ruim een halfuur spelen gestaakt na een incident op de tribune.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Harde kern Ajax zoekt confrontatie met Feyenoord-ouders tijdens O19-klassieker

Familie belaagd

Ouders en kennissen van spelers van Feyenoord werden belaagd door fans van Ajax, omdat ze juichten na een kans voor Feyenoord.

Na een korte afkoelperiode besloot de scheidsrechter het duel niet meer te hervatten omdat de veiligheid van spelers en hun meegereisde familieleden en kennissen niet voldoende kon worden gewaarborgd.

'Extra sfeer'

Het Parool schrijft nu dat de Ajax-supporters die zich misdroegen, daar waren op uitnodiging van Ajax en Heitinga. Het leek hen een goed idee als enkele honderden supporters 'voor wat extra sfeer zouden zorgen' tijdens de kampioenswedstrijd.

Voorwaarde was dat ze zich zouden gedragen. Maar dat plan bleek naïef: al na 33 minuten ging het mis; de harde kern zocht familieleden van de spelers op om verhaal te halen. Ajax zegt in een reactie aan de krant dat het uiteraard niet Heitinga’s bedoeling was 'hooligans uit te nodigen'. De ­ex-international dacht dat het team wel wat aanmoediging kon gebruiken.

Aboutaleb

Het incident kan volgens Ahmed Aboutaleb, burgemeester van Rotterdam, gevolgen hebben voor de toekomst. Hij baalt ervan, zei hij in een eerder interview op Radio 1.

"Door dit incident wordt het weer extra lastig om uitsupporters toe te laten bij wedstrijden tussen Ajax en Feyenoord. Samen met alle betrokken partijen waren we voorzichtig weer aan het kijken of we konden praten over het toelaten van uitsupporters. Dit incident maakt dat erg lastig."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Aboutaleb over uitfans bij Klassieker: 'Dit incident maakt het extra lastig'

Ajax kampioen

Bij Eredivisiewedstrijden tussen Ajax en Feyenoord mogen al sinds 2009 geen uitsupporters aanwezig zijn in het stadion, vanwege eerdere rellen en spreekkoren.  De afgelopen jaren wordt de roep om fans toe te laten bij deze wedstrijd steeds groter. 

Inmiddels is de mini-Klassieker alsnog gespeeld, zonder publiek. Ajax wist Feyenoord met 2-0 te verslaan en werd zo landskampioen.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Landstitel voor Ajax onder 19 na hervatting 'miniklassieker'

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

`