Vaak verloren

Oranje in finale Nations League tegen angstgegner Portugal

09 juni 2019 09:14 Aangepast: 09 juni 2019 09:38
Cristiano Ronaldo en Virgil van Dijk tijdens de laatste Nederland - Portugal

Als het Nederlands elftal tegen Portugal moet, dan betekent dat normaal gesproken niets goeds voor Oranje. 'We' wonnen in de dertien eerdere ontmoetingen namelijk slechts twee keer. Een greep uit de bijzonderste confrontaties, voordat beide landen vanavond gaan bepalen wie de eerste winnaar van de Nations League wordt.

De eerste

Meteen een belangrijke. Al in de tweede clash ooit met de Portugezen grijpt Nederland de zege. In deze EK-kwalificatiewedstrijd poeiert Richard Witschge met een afstandsknal de enige goal (en zijn eerste en enige interlandtreffer) binnen. Bij Portugal valt ene Luis Figo, dan pas 18 jaar, in. Oranje zal zich uiteindelijk plaatsen voor het eindtoernooi in Zweden, maar moet vervolgens wel 27 (!) jaar wachten op de volgende en voorlopig laatste overwinning op Portugal.

De gekste

In de WK-kwalificatie voor 2002 kent Oranje een valse start. Portugal wint in Rotterdam dankzij goals van Sergio Conceiçao en Pauleta: 0-2. De manier waarop is schrijnend. Vlak voor de 0-1 klinkt een fluitje uit het publiek en onder anderen Marc Overmars stopt met lopen. De Portugezen letten wel goed op en voetballen gewoon door tot de openingstreffer valt. Nederland is overduidelijk niet bij de les na de zwaar teleurstellende uitschakeling op het EK in eigen land en wordt te laat wakker. Dat suddert door tijdens de gehele kwalificatie en Oranje plaatst zich niet, ondanks een elftal vol grote namen en de hand van bondscoach Louis van Gaal.

De schandaligste

De uitschakeling in de halve finale op het EK van 2004 door Portugal was geen pretje, maar wat Oranje overkomt op deze gitzwarte avond in Nürnberg, tart alle voetbalwetten. Nederland heeft in 2006 onder bondscoach Marco van Basten de achtste finales van het WK in Duitsland gehaald en weer wachten die verdraaide Portugezen. Het duel begint venijnig, met Khalid Boulahrouz die Cristiano Ronaldo de wedstrijd uit trapt. Twintig (!) kaarten, waarvan zestien gele en vier rode, en een goal van Maniche later stapt Nederland zwaar gefrustreerd het veld af: 1-0 verloren. Zijn we er toch weer ingetuind...

De laatste

Portugal blijft ons maar dwars zitten. Op het totaal mislukte EK van 2012 boren Cristiano Ronaldo en de zijnen alle laatste hoop de grond in, door een zwaar benodigde, vroege openingstreffer van Rafael van der Vaart teniet te doen. Een 2-1 nederlaag door twee goals van CR7 en Oranje kan na de groepsfase al naar huis. Opnieuw een bevestiging van het feit dat Nederland alleen maar verliest van Portugal op eindrondes.

Vriendschappelijk loopt het beter af. Op 26 maart 2018, voorlopig de laatste ontmoeting tussen beide landen, zorgen Memphis, Ryan Babel en Virgil van Dijk voor een 0-3 zege. Tonny Vilhena krijgt alle schijnwerpers op zich gericht door Cristiano Ronaldo onderuit te schoffelen en hem vervolgens met zo'n blik aan te staren: 'wat moet je nou?'.

Het kan dus wel, winnen van Portugal en Cristiano Ronaldo dwars zitten. Het komt alleen zelden voor.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Nations League winnen, alleen leuk of hebben we er ook wat aan?

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore