Oranje

Nations League winnen, alleen leuk of hebben we er ook wat aan?

09 juni 2019 09:35 Aangepast: 10 juni 2019 08:32
De mannen van Oranje juichen na de 1-1 tegen Engeland Beeld © ANP

Nederland maakt vandaag kans om als eerste land ooit de Nations League-titel binnen te halen. Kwalificeert Oranje zich hiermee direct voor het EK? Nee, maar Nederland kan dankzij de prestaties in de Nations League uiteindelijk wel via een zij-ingang toegang krijgen. De winnaar van de 'Finals' krijgt daarnaast wel een financiële meevaller.

Waar de winst in de finale dus geen rechtstreeks EK-ticket met zich meebrengt, is het winnen van de Nations League financieel gezien wel interessant. 

De winnaar krijgt liefst 10,5 miljoen euro aan prijzengeld, inclusief beloningen voor eerdere prestaties in het toernooi en de startpremie voor de halve finales. Ook de runner-up (negen miljoen euro), de winnaar van het brons (acht miljoen euro) en de hekkensluiter (zeven miljoen euro) strijken een beloning op.

De Nations League-beker brengt 10,5 miljoen aan prijzengeld met zich mee. De Nations League-beker brengt 10,5 miljoen aan prijzengeld met zich mee.

Play-offs

Na de finale van de Nations League wordt er nog een play-off periode gespeeld om kans te maken op een EK-ticket. Dit is pas in maart 2020, omdat er alleen landen aan de playoffs mee kunnen doen, die zich niet via de reguliere kwalificatie voor het EK hebben gekwalificeerd. Dus als Nederland niet bij de eerste twee in de poule terecht komt, komt Oranje hiervoor in aanmerking.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Oranje in finale Nations League tegen angstgegner Portugal

Zo gaat het toernooi verder

Na de EK-kwalificatie worden de laatste vier tickets van de twintig verdeeld in de Nations League play-offs. Omdat Nederland eerste is geworden in de groepsfase van de Nations League, zijn ze samen met de drie andere best presterende landen (Zwitserland, Portugal en Engeland) uit divisie A zeker van deelname aan de play-offs. Dus het winnen van de Nations League is niet eens nodig.

Als Nederland zich al via de reguliere kwalificatie plaatst, wordt 'onze' plek automatisch gegeven aan het eerst volgende land met de beste resultaten in de groepsfase van de Nations League dat zich niet heeft geplaatst. In totaal zijn er vier divisies in de Nations League, die allemaal om één van de vier tickets strijden. Elke divisie krijgt er dus één. Daardoor is het bijvoorbeeld ook mogelijk dat Macedonië in 2020 op het EK staat.

Nog niet duidelijk? Bekijk dan de video van Arjen Lubach die ook een poging (met een knipoog) deed om het uit te leggen:

RTL Nieuws

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore