NATIONS LEAGUE

Van der Meyde looft 'vechtmachine' Oranje: 'Lijkt onverslaanbaar!'

07 juni 2019 15:23 Aangepast: 07 juni 2019 18:51

Oranje staat na de 3-1 overwinning op Engeland in de finale van de Nations League. Spelers en staf zijn dolenthousiast, maar hoe zit dat bij de analisten? Andy van der Meyde, vaste tafelgast bij VTBL, loopt er nog niet echt warm voor. "Gun die jongens nou toch eens vakantie!"

Heb je genoten van de Oranje-zege op Engeland?

"Ik heb met een half oog gekeken, omdat er visite was. Van wat ik gezien heb, was het een wedstrijd van fouten. Matthijs de Ligt knokte zich goed terug na zijn slippertje. Zoals hij raak kopte (de 1-1, red.), niet normaal zeg. Ook Frenkie de Jong was weer goed. Maar eerlijk gezegd kan ik moeilijk kijken naar die Nations League. Ik vind het niets waard, gewoon een oefenpotje. Meer niet."

Miniatuurvoorbeeld
ORANJE

'Als Oranje Engeland verslaat, winnen we de Nations League'

De bondscoach had jou als speler dus niet blij gemaakt met een selectie?

"Ik zou plotseling geblesseerd zijn geweest, haha! Nee, maar serieus: gun die jongens nou toch eens vakantie! Het is een lang seizoen geweest. Nu moeten ze zich wéér opladen, wéér een week op trainingskamp. Het is te gek voor woorden. Ik vind het onzin, zo’n toernooi speciaal bedacht voor alleen commercieel gelul. Ik snap dat ze anders EK-kwalificatiewedstrijden hadden moeten spelen, maar ook dat is toch vreemd? Bewaar die lekker voor september. Niemand is op volle kracht nu, dat zag je ook aan die Engelsen. Het is tijd voor rust."

Miniatuurvoorbeeld
NATIONS LEAGUE

Oranje naar finale: 'Iedereen bij ons heeft honger'

Frenkie de Jong zei na de wedstrijd van donderdag juist: "Ik moet nog wat fitter worden." Die is er duidelijk nog niet klaar mee!

"Het is een andere tijd hè. Die jongens trainen zoveel tegenwoordig joh, het lijk wel alsof ze kunnen blijven gaan. Het is allemaal zoveel professioneler dan toen ik speler was. Vroeger had je één looptrainer, en die rookte ook."

Wat zegt het dan over dit Oranje, dat de spelers zelfs aan het eind van het seizoen nog gas kunnen geven?

"Alles! Ze lijken weer onverslaanbaar. Ik heb het idee: het maakt niet uit tegen wie we spelen, we kunnen het iedereen moeilijk maken. En tegenstanders denken ook weer: Ooooh, we moeten tegen Nederland. Dat is lang weggeweest hè, dat gevoel. Landen dachten ineens over Oranje: die pakken we wel even. Nu is het weer een vechtmachine. Ook dankzij Ronald Koeman, want hij weet precies wat hij in een groep teweeg moet brengen. En hij raakt nooit in paniek, daar krijg je als voetballer zoveel vertrouwen door..."

Ga je zondag de finale tegen Portugal wel helemaal kijken?

"Jawel. Een finale is toch een finale hè. Bij winst een huldiging of rondvaart in Nederland? Doe alsjeblieft normaal! Ik krijg nu al last van plaatsvervangende schaamte, brrrrrr. Ja, we hebben Oranje ook gehuldigd toen we tweede waren geworden (2010, red.), maar dat was op een WK! Dat is andere koek dan de Nations League. Als we Portugal verslaan, moeten we de jongens op het veld huldigen en daarna moet iedereen lekker de tv uitzetten en naar bed gaan. En de volgende dag op vakantie! Dat hebben ze na zo’n seizoen zeker verdiend."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore