Nations League

Oranje naar finale: 'Iedereen bij ons heeft honger'

07 juni 2019 02:06 Aangepast: 07 juni 2019 07:43
Daley Blind (links) schreeuwt het uit en viert de 1-1 met zijn ploeggenoten.

Na een thriller van 120 minuten bereikte het Nederlands elftal donderdagavond de finale van de Nations League. Uitgeput reageerden de spelers van Oranje op de 3-1 overwinning op Engeland. Zondag wacht Portugal in de eindstrijd van het toernooi.

Halverwege keek Nederland nog tegen een achterstand aan. Matthijs de Ligt maakte een fout en veroorzaakte een penalty, die de Engelsen benutten. Volgens aanvoerder Virgil van Dijk had zijn ploeg zich niet van de wijs laten maken door de domper. "Het was jammer, maar verder hebben we niks weggegeven. We hebben ons na die tegenslag goed hersteld", sprak hij voor de camera van de NOS. 

De Ligt maakt fout goed

Het was uitgerekend De Ligt die in de tweede helft zijn fout goed maakte en Oranje met een kopdoelpunt op gelijke hoogte bracht. "Stom", noemde de Ajacied zijn fout bij de 0-1. "Dat weet ik ook wel. Het is dan zaak om in de wedstrijd te groeien. Gelukkig kon ik het nog goedmaken. Daarna hebben we wilskracht getoond."

Matthijs de Ligt na zijn 1-1 tegen Engeland. Matthijs de Ligt na zijn 1-1 tegen Engeland.

Promes: 'We mogen trots zijn'

In de verlenging werd het aanzetten van Nederland beloond door een eigen doelpunt van Kyle Walker. Zes minuten voor het einde schoot Quincy Promes de beslissende 3-1 binnen. "Het werd tijd voor mij", zei Promes over zijn doelpunt. "Ik ben blij dat we de finale hebben gehaald. We hebben het echt met z'n allen gedaan, met staf, fans en spelers. Ik denk dat we trots mogen zijn."

Bondscoach Ronald Koeman vond zijn team over de hele wedstrijd de betere. "Hooguit hebben we in de eerste helft te weinig met de mogelijkheden gedaan. Toch vond ik de achterstand bij rust niet verdiend. We gaven vrijwel niets weg en kregen ook in die fase al wel de kansen."

'Vond ons iets frisser'

Koeman had een zware wedstrijd gezien. "Na een lang seizoen nog eens 120 minuten voetballen valt niet mee. Vooral niet in een wedstrijd met een zeer hoge intensiteit. Dat gold natuurlijk ook voor de tegenstander, al vond ik ons net iets frisser. Op een gegeven moment zijn we gaan wisselen en de nieuwe jongens hebben gedaan wat we wilden. Hun inbreng was nodig."

Oerkreet Depay

Memphis Depay verliet het speelveld van Estádio D. Afonso Henriques van Guimarães na afloop met een oerkreet die in heel de catacomben te horen was. "Die kwam echt uit mijn tenen", erkende de aanvaller van Oranje. "Dit gevoel, het bereiken van een finale, is voor heel het team geweldig. Iedereen bij ons heeft nog honger."

'Een mooie apotheose'

De Nederlandse kranten zijn vol lof over het optreden van het Nederlands elftal. "Zondag in Porto lonkt een hoofdprijs om trots op te zijn, amper anderhalf jaar na één van de diepste voetbalcrises in de moderne Nederlandse geschiedenis", schrijft het AD. 

"De Nations League moet zich nog bewijzen, al is een finale tussen Portugal en Nederland toch een mooie apotheose", vindt de Volkskrant, die toch ook vaak slordig spel zag. "In de eerste helft worstelde Oranje opzichtig met zichzelf, waarbij Matthijs de Ligt met een pijnlijke misser aanvankelijk model stond voor de nonchalance in het Nederlandse spel."

'Toppunt van karakter'

'Kans op primeur', kopt De Telegraaf. "Als er ooit een nieuwe definitie van het toppunt van karakter wordt gezocht, zou die 'Matthijs de Ligt' moeten luiden", zoomde de krant in op de jonge verdediger. "De jongste international van allemaal herpakte zich bewonderenswaardig."

Troostfinale Engeland

Bij de Engelsen was het beste er in de verlenging vanaf. De ploeg van Gareth Southgate speelt komend weekend de troostfinale tegen Zwitserland. Daar was na afloop niet iedereen even blij mee, zoals oud-voetballer en presentator Gary Lineker. 

'Eerder afgestraft moeten worden'

Engeland had verloren door "een slechte uitvoering en vermoeidheid", zo vond bondscoach Southgate. "We maakten meer fouten, niet alleen bij de tegendoelpunten. We hadden al eerder afgestraft moeten worden."

Terwijl de 20.000 Engelse supporters in Portugal de wonden likten, slepen de kranten in thuis Groot-Brittannië alvast de messen. Vooral verdediger John Stones, die in de fout ging bij de 1-2, moest het ontgelden. 

Overigens vermaakten niet alleen de spelers en supporters van het Nederlands elftal zich na afloop van de wedstrijd. Boven in het stadion lieten NOS-analisten Pierre van Hooijdonk en Rafael van der Vaart en presentator Tom Egbers zich even gaan. "It's coming home", zong het trio, het nummer dat de Engelse supporters normaal aanhalen. 

Finale in Porto

Koeman en zijn spelers stuiten zondagavond op Portugal in de finale van de nieuwe competitie van de UEFA. Het gastland rekende woensdag al af met Zwitserland (3-1). De eindstrijd wordt gespeeld in Estádio do Dragão van Porto.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore