Vrouwen WK 2019

Oranjevrouwen op het WK: 'Ze gaan voor de finale'

07 juni 2019 14:04 Aangepast: 07 juni 2019 17:08
Beeld © ANP

De Oranjevrouwen moeten vanaf dinsdag aan de bak: dan spelen zij hun eerste wedstrijd voor het WK. Door het succes op het EK wordt er in Nederland veel van hen verwacht, maar is dat realistisch? "Het WK is een heel ander toernooi dan het EK", zegt vrouwenvoetbalkenner Annemarie Postma.

Postma schreef een boek over de Oranje Leeuwinnen. Ze is niet helemaal overtuigd van de kansen op een wereldtitel. "Nu doen er ook landen zoals Amerika en Japan aan mee, die van topniveau zijn."

De kansen in de groepsfase

Nederland is geplaatst in een poule met Nieuw-Zeeland, Canada en Kameroen. Dat is haalbaar, denkt Postma. "Canada en Nederland zijn de favorieten in de poule. Ze zouden eerste kunnen worden, maar plek twee is ook voldoende om de volgende ronde te bereiken."

De aftrap van het toernooi voor 'onze' vrouwen is dinsdag tegen Nieuw-Zeeland. "Dat is de wedstrijd die veel gaat zeggen over het verloop van het toernooi", zegt Postma, die op dit moment in Frankrijk is voor het WK. "Maar ik zie nu al aan de meiden dat ze fris en vrolijk zijn. Als ze dat kunnen doorzetten naar de wedstrijden en overtuigend gaan spelen, komt het goed."

Schema groepsfase

  • Dinsdag 11 juni: Nieuw-Zeeland - Nederland
  • Zaterdag 15 juni: Nederland - Kameroen
  • Donderdag 20 juni: Nederland - Canada

De kansen na de groepsfase

Postma denkt dat de kwartfinale sowieso haalbaar is voor Oranje. "Niet elk land heeft speelsters zoals Nederland. Shanice van de Sanden heeft snelheid, Vivianne Miedema schiet alles raak, Lieke Martens is technisch en dan heb je daarachter ook nog Jackie Groenen en Danielle van de Donk die in topvorm zijn."

Dat Oranje de finale haalt, sluit ze ook niet uit, maar dan moeten 'we' wel geluk hebben met de loting, want Amerika kunnen we het best vermijden. "Hun team is een soort machine. Het zijn trainingsbeesten, dus ze zijn ontzettend fit. Daarnaast hebben ze heel goede basisspeelsters, maar al hun reserves zijn ook goed genoeg om in de basis te kunnen spelen. Op de bank van Nederland zijn dat er maar twee of drie."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

5 redenen waarom de Oranje Leeuwinnen het WK gaan winnen

'Ze gaan voor de finale'

Tijdens de aanloop naar het toernooi toe heeft Postma opgevangen hoe de speelsters er zelf tegenaan kijken. "Ze hebben er zin in en zijn er helemaal klaar voor. Ze zeggen het natuurlijk niet tegen de media, maar ik weet dat ze in de groep hebben uitgesproken dat ze voor de finale gaan. Maar ze zijn heel realistisch en weten dat er goede landen meedoen. Daarom temperen ze het enthousiasme een beetje."

Dat er inderdaad veel concurrerende landen meedoen aan het WK blijkt ook uit een wiskundig onderzoek van SciSports. De Oranje Leeuwinnen hebben volgens de onderzoekers 4,5% procent kans om het WK te winnen. De grote kanshebber is Amerika: Volgens het onderzoek hebben zij 18,7% kans om de titel te pakken. De achtervolgende landen zijn Duitsland (14,4%), Frankrijk (12,8%) en Engeland (12,4%).

graphic

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Dromen komen uit: 'De gedachte alleen al, wij de beste van de wereld...'

De bookmakers

Hoe de Oranje Leeuwinnen het uiteindelijk gaan doen moeten we nog afwachten, maar als het aan de bookmakers ligt worden we eerste in de groepsfase. Als je op Nederland inzet krijg je bij Unibet 1,55 keer je inzet terug, terwijl je voor Canada 2,50 keer je inzet terug krijgt.

Maar als het om de hoofdprijs gaat doen we het wat minder: daar staan we op een vijfde plaats en krijg je 11 keer je ingezette euro terug als Nederland er met de hoofdprijs vandoor gaat. Regerend wereldkampioen Amerika wordt als de grote favoriet gezien: daarvoor krijg je 4,5 keer je ingezette euro terug.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore