Interview

Vivianne Miedema klaar voor WK: 'Al twee weken op elkaars lip, maar sfeer is top'

01 juni 2019 11:00 Aangepast: 07 juni 2019 16:32
Vivianne Miedema Beeld © ANP

Dinsdag vertrekken de Oranje Leeuwinnen naar het WK in Frankrijk, met maar één doel: wereldkampioen worden. Bij spits Vivianne Miedema (22) begint het nu echt te kriebelen.

Dinsdag 11 juni barst de Oranjegekte los: 'onze' Oranje Leeuwinnen spelen hun eerste WK-wedstrijd tegen Nieuw-Zeeland. Op het trainingskamp in Zeist zijn de speelsters nu al twee weken aan het ploeteren om de laatste puntjes op de i te zetten. De speelsters eten samen, slapen samen en trainen samen. Desondanks blijven ze het goed met elkaar vinden, vertelt Miedema aan RTL Nieuws.

Tijd voor een dolletje

"De kwaliteit van de training ligt hoog, maar er is ook tijd voor een dolletje", zegt ze. "We zitten nu al twee weken op elkaars lip, dus dan doe je af en toe ook een spelletje of kijk je een filmpje samen. Dat is goed en leuk."

Volgens Miedema is dat ook belangrijk voor een team:  "Als je bij elkaar zit en de sfeer is kut, dan kijk je er niet naar uit. Maar bij ons is het goed, de trainingen zijn leuk en dan krijg je er zin in."

Vivianne Miedema (R) komt aan op het trainingsveld in Zeist. Vivianne Miedema (R) komt aan op het trainingsveld in Zeist.

Kracht van de fans

Miedema wil dit WK laten zien wat ze in huis heeft. Het vorige WK, in 2015 in Canada, ging ze als 18-jarig toptalent mee. Toen verliep het toernooi teleurstellend: in de achtste finale werden de Oranje Leeuwinnen uitgeschakeld en Miedema had geen enkele keer gescoord. Twee jaar later viel op het EK wél alles op zijn plaats: Nederland werd kampioen, en Miedema pakte met vier doelpunten de Zilveren Schoen. 

Dat was ook het toernooi waarop de Nederlandse fans massaal achter Oranje gingen staan. De stadions raakten steeds voller, en de Oranje Leeuwinnen werden op handen gedragen. Voor Miedema is die steun belangrijk, omdat het soms nét het verschil kan maken. "Als je moe bent, maar iedereen achter je gaat staan krijg je nieuwe energie. Onze wedstrijden in Frankrijk zitten gewoon weer helemaal vol met fans. Dat gaat zeker helpen om de extra stap te maken."

Vivianne Miedema en Lieke Martens vieren de treffer van Miedema tegen Zwitserland. Vivianne Miedema en Lieke Martens vieren de treffer van Miedema tegen Zwitserland.

Gezonde spanning

De eerste wedstrijd tegen Nieuw-Zeeland duurt nog ruim een week, toch voelt de spits al enige kriebels. "Ik heb natuurlijk heel lang de focus gehad op Arsenal. Op het moment dat je hierheen gaat, dan wordt het iets echter. Van: o ja, we gaan een WK spelen. De kleine gezonde spanning is er al, maar nu eerst de focus op Australië."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore