Voetbal

De meest memorable Champions League-finales

27 mei 2019 16:28 Aangepast: 10 juli 2019 10:58

Aan finales hangt vaak een zweem van saaiheid, angst en het heilige resultaat. Toch blijkt het ook vaak genoeg een waanzinnig gevecht dat meer winnaars kent dan de elf jongens op het veld. In ons magazine VTBL powered by FourFourTwo zetten we de 11 fraaiste finales in de Champions League op een rij. We pikken er hier 3 uit.

Borussia Dortmund – Juventus 3-1 (1996/97)

“Je gaat het veld op en maakt de beslissende goal.” Een heldere opdracht van coach Ottmar Hitzfeld aan de zijlijn voor invaller Lars Ricken. Zestien seconden in het veld lobde de aanvaller gevoelig over Angelo Peruzzi; de 3-1 voor Borussia Dortmund. “Ik had op de bank al gezien dat Peruzzi vaak best ver voor zijn doel stond”, verklaarde Ricken zijn gewaagde maar doeltreffende keuze. De nacht voor de wedstrijd werd de andere Duitse doelpuntenmaker (twee zelfs) Karl-Heinz Riedle badend in het zweet wakker. “Ik droomde net dat ik twee goals in de finale zou gaan maken”, prevelde de spits. Voorspellen konden ze wel, die jongens uit Dortmund.

Samenvatting: Dortmund - Juventus

Bayern München – Borussia Dortmund 2-1 (2012/13)

Een finale die veel meer open was dan die tussen deze Duitse topclubs is lastig te vinden.  Beide teams speelden overduidelijk – en zonder inhouden – voor de winst. Kansen aan beide kanten, fraaie aanvallen en een hoog tempo. Helemaal mooi was het dat Arjen Robben de grote man van de wedstrijd werd. In de eerste helft mikte hij op het lichaam en vervolgens op het hoofd van Dortmund-keeper Roman Weidenfeller toen hij vrij voor hem verscheen. Beelden van Iker Casillas, en zijn teen, in een WK-finale in Zuid-Afrika vlogen voorbij. Robben trok zich daar niets van aan. Eerst bediende hij Mario Mandzukic voortreffelijk voor de openingstreffer. In de laatste minuut slalomde hij door de Borussiadefensie, behield kalmpjes het overzicht en won nu wel het één-op-één duel met Weidenfeller.

Samenvatting: Bayern München - Dortmund

AC Milan – Barcelona 4-1 (1993/94)

“Jullie zijn veel beter”, vertelde Johan Cruijff zijn spelers voordat ze het veld opgingen. “Jullie gaan winnen.” Iedereen geloofde zijn coach op zijn woord. “We hadden veel te veel zelfvertrouwen”, verklaarde rechtsback Albert Ferrer later. “We dachten dat we op zestig of zeventig procent ook wel konden winnen.” Het was ook niet eens zo’n gekke gedachte. Barcelona domineerde praktisch elke wedstrijd die het speelde. Het aanvalsduo Stoichkov en Romario vond elkaar blindelings en was nauwelijks te bespelen.

AC Milan-coach Fabio Capello zag de wedstrijd anders. Hij schoof verdediger Marcel Desailly een linie naar voren, om alle aanvoerlijnen naar de Barcelonaaanval af te snijden. Desailly scoorde zelfs, net als Daniele Massaro (twee keer) en Dejan Savicevic. Die laatste stal de  show met een prachtige lob – iets waar Barcelona het patent op leek te hebben. Het bleek uiteindelijk de opmaat voor de neergang van Cruijffs Dream Team.

Samenvatting: AC MIlan - Barcelona

VTBL powered by FourFourTwo

De complete Top 11, uiteráárd met Manchester United – Bayern München en AC Milan – Liverpool, lees je in ons magazine VTBL powered by FourFourTwo.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

`