Welkom bij RTL Nieuws! Hier vind je voortaan het laatste voetbalnieuws en de vetste voetbalmomenten van VTBL.

Heb je nog vragen? Check onze FAQ.

×
Dit zeggen de statistieken

Een voetbalwedstrijd tussen vrouwen is hartstikke saai, toch?

08 juni 2019 08:02 Aangepast: 11 juni 2019 10:24
Beeld © ANP

Met het WK voetbal voor vrouwen voor de deur, komen ook de vooroordelen boven drijven: vrouwenvoetbal is niet om aan te gluren en er gebeurt niets tijdens een wedstrijd. Maar is dat wel zo? Uit statistieken zien we enkele opmerkelijke verschillen tussen een gemiddelde wedstrijd bij mannen en vrouwen.

RTL Nieuws analyseerde in samenwerking met Gracenote Sports de cijfers van alle EK’s en WK’s voor zowel mannen en vrouwen sinds 1990. Daaruit blijkt dat er wel degelijk verschil zit in het gemiddelde verloop van wedstrijden bij mannen en vrouwen. 

Mannen vs. vrouwen

Hieronder hebben we een gemiddelde wedstrijd van mannen en vrouwen nagebootst.

Komt dat schot

Johan Cruijff zei het al: "Je moet schieten, anders kan je niet scoren." Voordat er iets te juichen valt, moet er eerst een poging worden gewaagd. En in het creëren van schoten blijken mannen net iets beter dan vrouwen. Mannen schieten per wedstrijd bijna 26 keer, terwijl het gemiddelde aantal schoten bij vrouwen net iets boven de 23 ligt.

Voor een doelpunt moet het schot natuurlijk tussen de palen. Aan geblokte en naast of over geschoten ballen heb je niets. Vrouwen blijken met hun schoten effectiever. Van alle schoten van vrouwen op het EK 2017 was ruim 37 procent op doel. De mannen op het EK 2016 creëerden dan wel meer schoten, maar het percentage dat tussen de palen belandde was met bijna 33 procent wel lager.

Gooooooooooal!

De heren mogen qua schieten goed naar Cruijff geluisterd hebben, om te juichen moeten we toch echt bij de vrouwen zijn. Gemiddeld valt er elke 30 minuten iets te juichen tijdens een wedstrijd van vrouwen. Bij de mannen moet het publiek gemiddeld 8 minuten langer wachten per doelpunt.

In negentig minuten hebben vrouwen dus al drie keer een bal in het netje gelegd, terwijl de mannen gemiddeld op twee doelpunten blijven steken. En om nog maar eens met dezelfde Cruijff te spreken: "Je moet altijd zorgen dat je een doelpunt meer scoort als de tegenstander."

Keepsters zijn aanzienlijk kleiner dan hun mannelijke collega's. Keepsters zijn aanzienlijk kleiner dan hun mannelijke collega's.

Keepertje, keepertje

Dat vrouwen vaker scoren heeft hoogstwaarschijnlijk ook te maken met de lengte van keepers. De omvang van de doelen waarop gescoord kan worden zijn even groot bij mannen en vrouwen, de afmetingen van de sluitposten zijn dat zeker niet. De gemiddelde lengte van vrouwelijke keepers op de afgelopen twee EK'S en WK's was 1 meter 73. Hun mannelijke gelijken meten gemiddeld 1 meter 89. Dat vangt toch een stuk makkelijker vanuit de kruising.

Het aantal reddingen tijdens een wedstrijd ligt voor keepers en keepsters overigens ongeveer gelijk. Gemiddeld brengt een doelverdediger per wedstrijd drie keer redding.

Buitenspel

"Kun je het geloven? Een vrouwelijke grensrechter. Vrouwen kennen de buitenspelregel niet", slingerde Sky Sports-commentator Andy Gray in 2011 via zijn microfoon de ether in tijdens een herenwedstrijd in de Engelse Premier League. Voor het eerst hanteerde een vrouw de vlag als grensrechter. De opmerking kostte Gray zijn baan, maar hij refereerde wel aan één van de grootste vooroordelen over vrouwen en voetbal.

De vrouwen en mannen uit ons onderzoek zijn stuk voor stuk (semi-)profs en weten uiteraard heel goed wat buitenspel is, maar toch zien we iets opmerkelijks. Vrouwen staan namelijk veel vaker buitenspel dan mannen. Gemiddeld worden vrouwen hiervoor per wedstrijd 5 keer teruggefloten, bij mannen is dat aantal slechts 3.

Het gebeurt niet vaak dat vrouwen een rode kaart krijgen. Het gebeurt niet vaak dat vrouwen een rode kaart krijgen.

Van de kaart

Opstootjes, kopstoten en andere soortgelijke testosteronverhogende activiteiten zien we niet zo vaak bij wedstrijden tussen vrouwen. En dat is niet zo gek, vrouwen lijken op basis van de statistieken namelijk liever voor elkaar. Het aantal overtredingen ligt nog ongeveer gelijk. Mannen worden elke 221 seconden teruggefloten, vrouwen elke 229.

Gaan we naar het echte vuile werk kijken dan komt de ware aard naar boven. Mannen zien namelijk aanzienlijk vaker de kleuren geel en rood in de handen van de scheidsrechter. Elke 23 minuten is er een gele prent, elke 408 minuten een rode. Vrouwen krijgen twee keer minder vaak geel (elke 44 minuten) en rode kaarten zijn helemaal schaars (elke 1217 minuten).

Op naar strafschoppen

Wie presteert er nou beter en welk voetbal is leuker? Dat is lastig te zeggen. Smaken verschillen en het is maar net naar welke statistiek je wilt kijken. Is het voor jou ondanks – of dankzij – dit stuk nog steeds een gelijkspel? Dan bieden strafschoppen, net als bij onbesliste wedstrijden op EK’s en WK’s, misschien uitkomst.

Allereerst: tijdens de wedstrijd blijken vrouwen meer trefzeker vanaf elf meter. Wanneer er in de reguliere speeltijd een penalty wordt gegeven aan vrouwen is de kans dat ‘ie wordt gemist 16 procent. Mannen hebben het moeilijker om zo’n buitenkansje te benutten: het percentage gemiste strafschoppen is namelijk 22 procent.

Maar de grote vraag is natuurlijk: houden vrouwen hun zenuwen ook tijdens beslissende penaltyseries beter in bedwang? Daarvoor hebben we de resultaten van alle penaltyseries sinds 1990 bekeken en de kans op een misser voor zowel mannen als vrouwen berekend. Zowel vrouwen als mannen missen gemiddeld één van de eerste vijf strafschoppen. Uiteindelijk winnen de vrouwen: van de acht strafschoppen missen zij er gemiddeld maar één en mannen twee.

Hoe zijn mannen en vrouwen vergeleken?

RTL Nieuws heeft in samenwerking met sportdatabedrijf Gracenote Sports de statistieken vergeleken van alle Europese en wereldkampioenschappen voetbal sinds 1990 voor zowel mannen als vrouwen.

Voor de vrouwen gaat het daarbij om 16 eindtoernooien, met in totaal 2850 minuten aan speeltijd in wedstrijden. Bij de mannen zijn 4740 minuten gespeeld in 15 eindtoernooien. Het verschil in minuten zit in het aantal deelnemende landen aan toernooien, dat bij vrouwen vaak lager was en is dan bij mannen.

Van al die toernooien heeft Gracenote gegevens verzameld, zoals doelpunten, kaarten, penalty’s en eigen doelpunten. Van het EK 2016 bij mannen en het EK 2017 bij vrouwen zijn daarnaast ook nog meer gedetailleerde statistieken beschikbaar, zoals schoten, buitenspel, overtredingen en reddingen van keepers.

Alle gegevens zijn voor de analyse teruggerekend naar een gemiddelde wedstrijd van 90 minuten. Daarmee is goed te zien welke verschillen er zijn tussen vrouwen en mannen.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore