Achtergrond

Unieke vriendschap Liverpool en Mönchengladbach: clublied Gladbach te horen op Anfield

22 mei 2019 15:14 Aangepast: 22 mei 2019 15:19

Wie bij de wedstrijden van Liverpool goed luistert hoort tijdens de rust wel eens het clublied van Borussia Mönchengladbach. Dat is niet omdat de DJ in op Anfield het een leuk nummertje vindt. De reden zit dieper. Liverpool en Borussia Mönchengladbach hebben namelijk een unieke vriendschap.

Hilsborough-ramp

In 1989 kwamen 96 fans van liverpool om bij de Hilsborough-ramp. Een vreselijke gebeurtenis waarbij er te veel fans in het stadion werden toegelaten, die later in de verdrukking kwamen en overleden.

Fans van Gladbach waren dusdanig geschokt dat zij besloten om geld in te zamelen. Vanuit Duitsland vlogen zij vervolgens met de donaties naar Liverpool om een cheque van ongeveer 16.000 Duitse Mark te overhandigen.

Dankbaarheid

De fans van Liverpool zijn dit grootste gebaar nooit vergeten. “Dit is een unieke vriendschap in de voetbalwereld waar elke fan en functionaris van beide clubs trots op mogen zijn”. Zei Graham Agg, columnist uit Liverpool, hier eens over op de website van The Reds.

Sinds 1991 worden er regelmatig fan-meetings georganiseerd in Duitsland en Engeland tussen fans van beide clubs. Het feit dat het clublied, Elf vom Niederrhein, regelmatig gedraaid wordt op Anfield is een blijk van waardering voor de geste die de Duitse fans in het verleden hebben gedaan.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore