Voetbal

Eredivisie op de schop: dit gaat er allemaal veranderen

22 mei 2019 09:38 Aangepast: 22 mei 2019 10:57
Scheidsrechter Bjorn Kuipers in actie. Beeld © ANP

Maandag is door de clubs besloten dat de maatregelen van de veranderagenda een jaar eerder ingevoerd gaan worden. Dat wil zeggen dat de eredivisie per 1 juli 2019 op de schop gaat. De meest ingrijpende maatregel is dat er vanaf komend seizoen twee clubs direct degraderen. Maar er gaat nog meer veranderen.

Promotie/degradatie

De nummer 17 en 18 uit van de Eredivisie degraderen rechtstreeks naar de Keuken Kampioen Divisie. De nummer 1 en 2 van die competitie promoveren daardoor automatisch direct naar de eredivisie. De nummer 16 van de eredivisie gaat deelnemen aan de promotie/degradatie play-offs. 

KNVB Beker

Clubs die zich weten te plaatsen voor de groepsfase van de Champions League of de Europa League stromen vanaf volgend seizoen pas bij de laatste 32 in tijdens het KNVB bekertoernooi. Op die manier wil de KNVB eraan bijdragen dat Nederlandse clubs optimaal kunnen presteren in Europa.

Meer flexibiliteit

Om een scenario als dit seizoen te voorkomen komt er meer flexibiliteit in het vaststellen van speeldagen en aanvangstijden. Dit om de verhouding tussen arbeid en rust rond wedstrijden voor clubs die in Europa spelen te verbeteren. 

Mediagelden

De verdeling van de mediagelden wordt eerlijker. De ratio tussen de nummer 18 en de nummer 1 gaat van 5,3 naar 4,8. Hierdoor zouden kleinere clubs sterker kunnen worden, en dat draagt bij aan een sterkere competitie.

CL of EL inkomsten naar eredivisie

Clubs die uitkomen in Europa verdelen 5 procent van de UEFA inkomsten uit de groepsfase en 3,75 procent uit de knock-out fase onder de niet-Europese deelnemers in de Eredivisie. Deze gelden gaan alleen naar clubs die op natuurgras spelen. Die als motivatie om clubs met kunstgras over te laten stappen naar natuurgras.

Herenakkoord

Clubs die een jeugdopleiding met een internationale status hebben een 'herenakkoord' gesloten met betrekking tot het overnemen van talenten. Zij spreken daarmee af om geen jeugdspelers meer bij elkaar weg te halen. Overigens is dit akkoord vorig jaar ook al gesloten.  

Geld naar Keuken Kampioen Divisie

Van de solidariteitsgelden die clubs uit de Eredivisie ontvangen vanuit de UEFA gaat 15 procent naar clubs in de Keuken Kampioen Divisie. Op die manier kunnen zij ook sterker worden.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

`