Voetbal

De verdedigers die we niet zo snel vergeten

18 mei 2019 10:54 Aangepast: 18 mei 2019 11:55

Virgil van Dijk is in Engeland uitgeroepen tot speler van het jaar, Matthijs de Ligt nam als 19-jarige Ajax bij de hand op weg naar de dubbel. Reden te meer om in de nieuwe uitgave van VTBL powered by FourFourTwo een groot aantal verdedigende iconen in de schijnwerpers te zetten.

De trouwe: Paolo Maldini

DE ERFENIS

Op zijn zestiende debuteerde Maldini in het eerste van AC Milan. 23 seizoenen later speelde hij zijn laatste wedstrijd. De verdediger speelde op clubniveau louter en alleen voor I Rossoneri.

KARAKTERISEREND

Maldini speelde meer dan achthonderd officiële wedstrijden voor AC Milan. Hij speelde acht Champions League-finales en won er vijf, veroverde zeven landstitels en talloze andere prijzen. Toen hij stopte besloot de club het shirt met rugnummer 3 te pensioneren. De enige uitzondering was Christian Maldini, die op dat moment in de jeugd van AC Milan speelde. Mocht hij het eerste halen, dan zou hij met 3 mogen spelen. Zoonlief bleek minder talentvol en speelt nu bij AJ Fano in de Italiaanse Serie C.

TENSLOTTE

Tien maanden na het beëindigen van zijn loopbaan overspoelde een blessuregolf AC Milan. Maldini werd gevraagd weer in actie te komen. Hij bedankte vriendelijk.

De ontrouwe: John Terry

DE ERFENIS

Het ontrouwe van Terry zit niet in het spelen voor zoveel verschillende clubs. Een half jaartje rijpen bij Nottingham Forest en afbouwen bij Aston Villa neemt niemand op Stamford Bridge hem kwalijk.

KARAKTERISEREND

Het WK van 2002 moest Terry missen omdat hij zich misdragen zou hebben in een nachtclub. Achteraf werd hij vrijgesproken, maar ook later kwamen diverse opstootjes in clubs en pubs naar buiten. De getrouwde verdediger haalde alle voorpagina’s van de Britse tabloids toen hij de vriendin van teamgenoot Wayne Bridge zwanger had gemaakt. Vanessa Perroncel liet de baby aborteren, maar het leed was geleden.

TENSLOTTE

In 2012 bedankte Terry voor de nationale ploeg. Directe aanleiding was een beschuldiging van racisme van Anton Ferdinand van Queens Park Rangers. Terry werd uiteindelijke vrijgesproken, maar vond zijn aanwezigheid in de nationale ploeg onhoudbaar.

De man van glas: Vincent Kompany

DE ERFENIS

De beste verdediger die België ooit kende, is Kompany. Het spijtige van zijn carrière is dat hij zo ongelooflijk vaak kampt met blessures.

KARAKTERISEREND

Kompany was een van de eerste grote spelers die Manchester City haalde toen Sjeik Mansour zijn portefeuille liet vallen in het Etihad Stadion. Inmiddels is hij bezig aan zijn elfde seizoen bij The Citizens. Sinds hij tekende bij City, was hij al 880 dagen geblesseerd. Met name de laatste seizoenen is het dramatisch. Toch veert iedereen weer blij op als de charismatische verdediger wél present is. En zijn kanonskogel tegen Leicester bleek uiteindelijk cruciaal voor de landstitel.

TENSLOTTE

Veel spelers hebben hun eigen liedje, maar weinigen hebben zo’n lekker lopende als Kompany kreeg van de City-supporters. Op de tonen van Mrs. Robinson van Simon & Garfunkel is het lekker meezingen met So here’s to you Vincent Kompany. City loves you more than you will know. Woah woah woah.

VTBL powered by FourFourTwo

De complete lijst met iconische verdedigers lees je in de nieuwe uitgave van VTBL powered by FourFourTwo. In het rijtje onder meer Ronald Koeman, Franz Beckenbauer, Alexi Lallas, Pepe, Marco Materazzi en Matthijs de Ligt.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

`