Welkom bij RTL Nieuws! Hier vind je voortaan het laatste voetbalnieuws en de vetste voetbalmomenten van VTBL.

Heb je nog vragen? Check onze FAQ.

×
'Publiek is wreed'

Voetbalclubs willen niet dat homo's uit de kast komen: 'Slecht voor de carrière'

17 mei 2019 09:04 Aangepast: 17 mei 2019 15:27

Betaaldvoetbalclubs raden homoseksuele spelers af om uit de kast te komen. Dat zegt KNVB-voorzitter Michael van Praag in een interview met de Gaykrant, ter gelegenheid van de internationale dag tegen homofobie.

"We hebben 34 betaald voetbalclubs, maar wat zeggen die? Als we een homoseksuele voetballer in het eerste elftal zouden hebben en hij uit de kast zou komen, wordt hij meteen door het publiek uitgescholden", zegt Van Praag.

Niet duidelijk welke clubs

"Dat is slecht voor zijn carrière en dan is het hele stadion tegen hem. Want een stadionpubliek is soms wreed. Zeer wreed. Dus wij - zeggen sommige clubs dan - raden hem af uit de kast te komen", aldus Van Praag. Om welke clubs het zou gaan, wil hij niet zeggen.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Max uit de kast op zijn voetbalclub: 'Voor m'n gevoel bleef het team minutenlang stil'

Hij heeft er wel begrip voor als spelers niet voor hun homoseksualiteit willen uitkomen, zeker als ze spelen in gelovige streken of carrière willen maken in een homovijandig land zoals Rusland.

Van Praag reageerde in de Gaykrant ook op eerdere uitspraken van voetbalanalist Johan Derksen over homoseksualiteit. Derksen zei eerder in het programma Veronica Inside dat het niet moeilijk is om gewoon uit de kast te komen. Van Praag: "Ik walg daarvan. Het is wansmaak van de eerste orde."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Brian durfde niet uit de kast te komen bij zijn team: 'Voetbal en homoseksualiteit gaan slecht samen'

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore