34ste kampioenschap

Amsterdam viert landstitel Ajax met vuurwerk en vlaggen

16 mei 2019 01:32 Aangepast: 16 mei 2019 06:38
Fans van Ajax vieren feest na het behalen van de 34e landstitel. Beeld © ANP/Marco de Swart

Op het Leidseplein in het centrum van Amsterdam, waar cafés afgeladen zaten met Ajax-supporters, is gisteravond met grote ontlading gereageerd op het binnenhalen van de 34e landstitel. Er werd met vlaggen gezwaaid en er werden fakkels afgestoken.

Er hing een gemoedelijke sfeer onder de vele honderden fans die zich verzameld hadden. Terwijl er leuzen gescandeerd werden zoals "Wij zijn Ajax, wij zijn kampioen" werd er flink gedanst en gesprongen. Volgens de politie verliep alles rustig.

Het feestje zat er aan te komen. Na het verlies van PSV afgelopen zondag bij AZ was de race om de titel eigenlijk al gelopen. Door de winst van 4-1 in Doetinchem tegen De Graafschap woensdagavond won Ajax het kampioenschap uiteindelijk met drie punten verschil. Het is de eerste titel sinds 2014.

Ziyech na zwaar seizoen: 'Nu genieten'

Hakim Ziyech is met Ajax kampioen geworden van de eredivisie. Daniel Schoonenboom praat met Ziyech over de toekomst en over het afgelopen seizoen.

Cruijff ArenA

Bij de Johan Cruijff ArenA in Amsterdam werd de spelersbus van Ajax opgewacht door enthousiaste fans voor een officieuze huldiging. Onderweg werden de spelers al op bruggen over de snelweg toegejuicht met vlaggen en vuurwerk door uitzinnige voetbalfans. 

Pas na 01.00 uur arriveerde de bus, waarna de voetbalkampioenen de schaal triomfantelijk aan de supporters lieten zien.

Spelers van Ajax begroeten fans vanuit de ArenA, na afloop van de wedstrijd tegen De Graafschap. Spelers van Ajax begroeten fans vanuit de ArenA, na afloop van de wedstrijd tegen De Graafschap.

Huldiging

Het echte feest vindt vanmiddag plaats op het Museumplein in de hoofdstad. De gemeente rekent dan op vele duizenden bezoekers.

Deze viering van het landskampioenschap begint om 16.00 uur en is om 17.30 uur afgelopen.

Mooi feest

Het is voor het eerst sinds 2011 dat het eerbetoon weer plaatsvindt op het Museumplein. Omdat de huldiging in 2011 ontaarde in rellen werden de huldigingen van Ajax daarna bij de Johan Cruijff Arena gehouden.

De stad verwacht dat vandaag wel alles goed zal verlopen en dat het een mooi feest wordt. "We hebben geleerd. We denken nu dat we het aankunnen", zegt de Amsterdamse burgemeester Femke Halsema.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Burgemeester Halsema over huldiging Ajax: 'We denken dat we het aankunnen'

Musea dicht

De grote musea rond het Museumplein zijn optimistisch, maar voorzichtig. Het Rijksmuseum blijft open, maar het Van Gogh Museum gaat al in het begin van de middag dicht.

Het Stedelijk Museum blijft vandaag de hele dag gesloten. Bij de huldiging in 2011 liep het museum voor vier ton schade op.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Bang voor schade: Stedelijk Museum dicht bij huldiging Ajax

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore