1-4

Ajax nu ook officieel kampioen: zo ging de schaal naar Amsterdam

15 mei 2019 21:22 Aangepast: 16 mei 2019 15:50
De spelers van Ajax vieren feest met het uitvak. Beeld © ANP

Echt spannend was het niet meer, maar na de wedstrijd tegen De Graafschap is het officieel: Ajax is kampioen van Nederland. Toch kwam die schaal niet zomaar naar Amsterdam, want Ajax heeft bijna het hele seizoen achter PSV aan gelopen.

Ajax won vanavond vrij eenvoudig van De Graafschap (1-4) in een wedstrijd die er eigenlijk al niet meer toe deed. Dat leek ook wel te merken aan de spelers, want erg sprankelend was het niet.

Ajax kwam in de 37ste minuut op voorsprong door een doelpunt van Lasse Schone. Kort daarna scoorde De Graafschap de gelijkmaker, maar door doelpunten van Nico Tagliafico en Dusan Tadic (twee keer) wonnen de Amsterdammers toch nog vrij eenvoudig. Ajax heeft dit seizoen 86 punten veroverd, drie meer dan PSV.

Prijzendroogte van vijf jaar

En daarmee komt een einde aan een seizoen waarin de titel lange tijd ver weg leek voor de Amsterdammers. Met flinke investeringen in spelers als Blind en Tadic moest er een einde komen aan een prijzendroogte van vijf jaar. Maar in de eerste eredivisiewedstrijd van het seizoen ging het al mis voor Ajax: ze speelden 1-1 gelijk tegen Heracles. Ajax moest meteen in de achtervolging.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Burgemeester Halsema over huldiging Ajax: 'We denken dat we het aankunnen'

Spannend einde

Met een 3-0 nederlaag tegen PSV, een 4-4 gelijkspel tegen Heerenveen en natuurlijk de 6-2 in Rotterdam bleef Ajax lang achter de feiten aan lopen. Pas in april wist Ajax de koppositie te veroveren, tijdens speelronde 29. Daarom is het volgens Theo Janssen, die zelf in 2012 kampioen werd met Ajax, extra bijzonder dat ze deze landstitel pakken.

"PSV was aan het begin van het seizoen super sterk, ze lieten alleen maar punten liggen tegen Feyenoord. Dan is het moeilijk voor Ajax om daar tegenop te kunnen. Ajax heeft zelfs na de winterstop nog met vijf punten verschil onder PSV gestaan. Als je dat binnen zo’n korte tijd kan inhalen verdien je het om kampioen te worden."

Op de linkermouw van de kampioensshirts prijkt een afbeelding van Appie Nouri. Op de linkermouw van de kampioensshirts prijkt een afbeelding van Appie Nouri.

'Super seizoen'

Met de winst van de KNVB beker, het bereiken van de halve finale in de Champions League en de landstitel op zak noemt Janssen dit een 'super seizoen' voor Ajax. "Na de winterstop liet Ajax fantastisch voetbal zien. Ze hebben het Nederlandse voetbal weer op de kaart gezet." En dat is volgens Janssen niet alleen een prestatie van de spelers, ook trainer Ten Hag heeft hier een belangrijk aandeel in gehad.

"Hij was de eindverantwoordelijke die alle spelers op de juiste positie moest zetten. Daarnaast heeft hij goede spelers moeten passeren om het hoogste haalbare eruit te krijgen." Daarmee doelt Janssen op spelers als Van de Beek, Neres, Schöne en Dolberg, die dit seizoen in verschillende wedstrijden op de bank moesten beginnen. "Dat is niet makkelijk als trainer. Maar de hele club stond uiteindelijk achter hem."

De Amsterdamse aanhang in Doetinchem viert feest. De Amsterdamse aanhang in Doetinchem viert feest.

Uitblinkers

David Endt, sportjournalist én voormalig teammanager van Ajax, heeft dit seizoen vooral genoten van Donny van de Beek en Dusan Tadic. "Donny is een complete voetballer. Hij is niet alleen technisch, maar heeft ook strijdlust en goed karakter. Voorheen was hij soms nog wat te lief, nu heeft hij een scherp karakter gekregen op een goede manier."

"Tadic was voor mij de grote verrassing van het seizoen. Dat hij kan voetballen wist ik, maar dat hij de groep kon leiden had ik niet verwacht."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

5 cruciale wedstrijden van Ajax op weg naar het kampioenschap

Ajax viert officieus kampioenschap in de Johan Cruyff Arena na de winst op FC Utrecht. Concurrent PSV verloor met 0-1 tegen AZ. Ajax viert officieus kampioenschap in de Johan Cruyff Arena na de winst op FC Utrecht. Concurrent PSV verloor met 0-1 tegen AZ.

Volgend jaar

Na de geweldige prestaties van Ajax in de Champions League zullen er naast Frenkie de Jong waarschijnlijk nog meer belangrijke spelers vertrekken. Toch denkt Endt dat Ajax de goede lijn van dit jaar kan doortrekken naar volgend seizoen: "Als ze met wijsheid nieuwe spelers gaan kopen, ben ik ervan overtuigd dat ze er volgend seizoen weer zullen staan."

RTL Nieuws

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore