Achtergrondverhaal

Jonas Hector: de man die clubliefde verkoos boven de Europese top

15 mei 2019 10:42 Aangepast: 15 mei 2019 11:21

In de ogen van veel mensen zijn voetballers geldwolven. Kunnen zij bij een andere club meer verdienen, dan zijn ze gevlogen. Toch gelden er nog altijd uitzonderingen. Jonas Hector is zo'n uitzondering. Hij verkoos een verblijf in de 2. Bundesliga boven een stap naar de Europese top. Onlangs kwam de ultieme beloning voor zijn moedige keuze. Hij werd kampioen met 'zijn' 1. FC Köln.

Stel je eens voor dat je Jonas Hector bent. Je bent 28 jaar en speelt al je hele leven bij FC Köln. Je bent international en hebt een EK en WK gespeeld. Clubs als Borussia Dortmund, Tottenham Hotspur, Liverpool en Juventus tonen interesse en op dat moment degradeer je met Köln. Door een clausule in je contract kun je op dat moment makkelijk de stap naar de top maken. Wat doe je dan? Hector besloot om in Keulen te blijven en zijn contract zelfs te verlengen. "Op dit moment een stap maken voelt niet goed", zei hij daarover.

Trouw

"1. FC Köln heeft me de kans gegeven om mezelf vanuit de vierde klasse op te werken tot het Duitse nationale elftal. Ik ben de club daar erg dankbaar voor en voel me erg prettig in Keulen. Het zou voor mij geen probleem zijn om een andere vereniging te vinden, maar de club na dit seizoen verlaten zou niet goed voelen", zei Hector na de degradatie op de site van de Duitse club.

De vele miljoenen die hij binnen kon spelen bij andere clubs deden de linksachter weinig. Na het WK in Rusland keerde hij terug bij de club waar zijn hart sneller van gaat kloppen. In de 2.Bundesliga. Het doel was vanaf dag 1 helder. Zo snel mogelijk terugkeren naar de Bundesliga. Al was dat geen eenvoudige klus. De competitie is sterk en met het eveneens gedegradeerde HSV was de concurrentie moordend.

 

Beloning

Na een lastig en zwaar seizoen weet FC Köln het te flikken. Twee speelrondes voor het einde van de competitie wordt het kampioen van de 2. Bundesliga. Het is voor Hector de ultieme beloning voor zijn loyaliteit aan de club. De tranen van een jaar eerder, maken plaats voor een lach van oor tot oor. FC Köln is terug waar het hoort. 

Nadeel van zijn dappere keuze is wel dat hij zijn plek in het nationale team kwijt is geraakt. Hector is echter een lieveling van bondscoach Joachim Löw. De kans dat hij terugkeert in de selectie nu hij komend seizoen weer op het hoogste niveau actief is, lijkt alles behalve uitgesloten.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore