Ga naar de inhoud
Voetbal

Stervoetballer Neymar wint rechtszaak over gebruik eigen naam

Beeld © Pro Shots

Een slimme Portugese zakenman heeft nul op het rekest gekregen bij de Europese rechter. Hij mag de naam Neymar niet registreren als merk. De gelijknamige Braziliaanse stervoetballer heeft een rechtszaak over de kwestie gewonnen.

Het Gerecht van de Europese Unie gaf het Bureau voor intellectuele eigendom van de EU (EUIPO) vandaag gelijk. Deze instantie oordeelde in 2016 dat de Portugees M. Carlos Moreira de naam Neymar niet mocht deponeren als merk. 

Moreira had de naam van de huidige linksbuiten van Paris Saint-Germain in 2012 als merk gedeponeerd, waar Neymar Da Silva Santos Júnior, zoals de voetballer voluit heet, vier jaar later bezwaar tegen aantekende. Het EUIPO gaf hem gelijk, waarop de Portugees naar de Europese rechter stapte.

Van
Lees ook:
Van wie is de merknaam 'Neymar'? Van Neymar, of degene die 'm registreerde?

Kwade opzet

De rechters vinden dat de man te kwader trouw handelde, aangezien Neymar destijds als Braziliaans international ook al bekend was in Europa. De voetballer kreeg in 2013 voor het eerst een contract bij een Europese club, Barcelona.

De bewering van de Portugees dat hij de naam wilde registreren vanwege de klank verwierpen de rechters. Hij wilde er gewoon een slaatje uit slaan, is het oordeel. Moreira wilde namelijk onder de merknaam Neymar schoenen, petjes en andere kleding verkopen.

De zaak lijkt hiermee definitief in het voordeel van Neymar beslist. Tegen dit vonnis is nog wel beroep mogelijk bij het Europese Hof van Justitie, maar daar geldt sinds 1 mei van dit jaar een filter voor merkrechtzaken. Omdat er al twee instanties naar dit soort zaken hebben gekeken, neemt het Hof alleen in 'hele uitzonderlijke gevallen' toch een beroep in behandeling, legt een woordvoerder van het Hof uit.

Messi wint van Massi

Het gerecht gaf de Argentijnse stervoetballer Lionel Messi vorig jaar ook al gelijk. Hij wilde het naar hem genoemde merk voor sportartikelen en -kleding officieel inschrijven bij het EUIPO. Dat had het bureau eerder geweigerd, nadat het merk Massi daarover had geklaagd.

Peer
Lees ook:
Peer lijkt niet op een Apple: techreus verliest merkenrechtruzie