Welkom bij RTL Nieuws! Hier vind je voortaan het laatste voetbalnieuws en de vetste voetbalmomenten van VTBL.

Heb je nog vragen? Check onze FAQ.

×
Exclusief

Turkse Süper Lig nadert hete ontknoping

10 mei 2019 14:54

In de Turkse Süper Lig leek Istanbul Basaksehir lange tijd op weg naar de eerste titel in de clubhistorie. Maar in het zicht van de haven dreigt Galatasaray toch weer aan het langste eind te trekken. In de nieuwe uitgave van VTBL powered by FourFourTwo gingen we op bezoek bij de club van Eljero Elia, Robinho en Emmanuel Adebayor.

Basaksehir is vijf jaar geleden ontstaan uit het faillissement van Istanbul Buyuksehir Belediyesi, wat vrij vertaald het nogal saaie ‘Gemeentelijke sportclub Istanboel’ betekent. Istanbul BB, ook pas in 1990 opgericht, was eigendom van de plaatselijke autoriteiten en promoveerde in 2007 naar de hoogste divisie. In 2013 degradeerden ze, maar na een jaar keerde de club terug in de hoogste afdeling – juist toen de plaatselijke autoriteiten hadden besloten geen geld meer in de club te steken. De club kwam in private handen en verhuisde een paar kilometer noordoostwaarts naar Basaksehir.

Sterrenensemble

Ze mogen dan relatieve nieuwkomers zijn in het Turkse voetbal, ze beschikken over voldoende ervaring: Demba Ba is 33, zowel Robinho als Adebayor is 35, en Emre is op zijn 38e nog altijd de motor op het middenveld. Elia is met zijn 32 een relatief broekie. Ondanks de aanwezigheid van dergelijke sterren, en hun positie op de ranglijst, kan hun media-aandacht niet tippen aan die van de traditionele grote drie.

Het gebrek aan aandacht is het gevolg van een gebrek aan fans. Bij de Europa League-voorronde tegen Burnley was er niet één meegereisd naar Engeland. “In ons eerste seizoen, in 2014, hebben we vierhonderd seizoenkaarten verkocht”, zegt persvoorlichter Coskun Gulbahar. “Istanbul BB had geen fans omdat iedereen de ploeg associeerde met de gemeente, waar niemand enige emotie bij voelde. Nu we Basaksehir heten, hopen we ook de harten van de inwoners van Basaksehir te veroveren.”

“We bezoeken scholen met spelers als Adebayor en proberen de kinderen van zes à zeven voor ons te winnen. Zodra ze tien tot vijftien zijn, is het al te moeilijk de keuze voor hun favoriete team nog te beïnvloeden.”

Elf punten

We bezoeken de wedstrijd tegen Fenerbahce, die met 2-1 gewonnen wordt door Basaksehir. Adebayor, die het shirt heeft gedragen van Arsenal, Manchester City en Real Madrid, is nooit landskampioen geworden. “Ik ben heel vaak heel dichtbij geweest – ik wil deze titel zo graag winnen”, zegt hij. “We moeten het nu afmaken. We staan elf punten voor. We hebben alles in eigen hand. Als we nog drie of vier keer winnen, zijn we kampioen.”

Dat is gemakkelijker gezegd dan gedaan. Op de overwinning op Fenerbahce volgen drie gelijkspelen, twee nederlagen en slechts één overwinning. Met nog drie wedstrijden op het programma is Galatasaray op gelijke hoogte gekomen, met een beter doelsaldo. De twee ontmoeten elkaar in de voorlaatste speelronde. Het kon nog wel eens een heet competitieslot worden in de Süper Lig.

VTBL powered by FourFourTwo

Het complete verhaal ‘De Turkse competitie staat op zijn kop’ lees je in de nieuwe uitgave van VTBL powered by FourFourTwo.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore