Welkom bij RTL Nieuws! Hier vind je voortaan al jouw RTL Z nieuws, actuele beurskoersen, nieuwsuitzendingen en meer.

Heb je nog vragen? Check onze FAQ.

×
Voetbal

Stijf uitverkocht: voor een Ajax-shirtje moet je Marktplaats op

08 mei 2019 16:18 Aangepast: 11 februari 2020 10:13
Ajax vlak voor de wedstrijd tegen Tottenham Hotspur in Londen. Beeld © Getty

Pech voor Ajax-fans die nog geen clubshirt hebben. Ze zijn nergens meer te krijgen. En worden ook niet meer bijgemaakt. Op dit sportieve succes was niet gerekend door handelaren. En de Chinese kleermakers van Ajax zijn te druk met de shirts voor het komende seizoen.

"Dit product is momenteel niet meer op voorraad", meldt de website van Soccerfanshop uit Breda bij de officiële Ajax-shirts. "Helaas is dit item uitverkocht", staat er ook bij het uitshirt van Ajax in de officiële Adidaswebwinkel. Het thuisshirt is daar überhaupt onvindbaar. "Het spijt ons, dit artikel is niet meer beschikbaar", meldt ook de Chinese webwinkel AliExpress bij nagemaakte Ajax-shirts.

"Eigenlijk is het zonde", zegt Bas Perik, eigenaar van Badge Promotions, een bedrijf dat online voetbalartikelen verkoopt via Voetbalshop.nl. Ook hij moet al enige tijd nee verkopen bij iedereen die probeert een shirt van Ajax te kopen. Simpelweg omdat hij er niet meer kan inkopen. "Ik weet zeker dat als er voldoende aangeleverd zou worden we vijf tot zes keer meer zouden kunnen verkopen."

Donny van der Beek in het uitshirt van Ajax net nadat hij scoorde tegen Tottenham Hotspur. Donny van der Beek in het uitshirt van Ajax net nadat hij scoorde tegen Tottenham Hotspur.

Liever uit dan thuis

De voetbalshirts van Ajax zijn de laatste weken erg gewild. Het succes in de Champions League is daar volgens de verkopers de oorzaak van. Er is met name een run ontstaan op de uitshirts van Ajax, omdat de Amsterdammers het vooral uit tegen Real Madrid, Juventus en Tottenham Hotspur zo goed deden. "Fans willen graag geassocieerd worden met dat succes", zegt Perik.

Hoeveel shirts hij er als grootste webwinkel (naast de online shop van Ajax zelf) verkoopt wil hij niet precies zeggen. "Het zijn er vele duizenden."

Volgens Ruud van de Knaap van sportmarketingbureau Triple Double zijn er dit seizoen 100.000 tot 200.000 officiële Ajax shirts over de toonbank gegaan. Adidas exploiteert de shirts als kledingsponsor. "Daar betaalt Adidas Ajax 10 tot 15 miljoen euro voor. Nog kinderspel in vergelijking tot FC Barcelona dat hiervoor van Nike jaarlijks 150 miljoen krijgt."

Barcelona verloor gisteren de halve finale van Liverpool. Barcelona verloor gisteren de halve finale van Liverpool.

Angst

Ook offline worden fans teleurgesteld deze dagen. Bij de Perry Sport-winkel in de Johan Cruijff Arena zijn Ajax-shirts niet meer te krijgen. "Op dit succes van Ajax hebben we niet kunnen plannen", zegt marketingmanager Renske Jansen. "We probeerden bij Adidas wel meer te bestellen, maar zo aan het eind van het seizoen was er ook daar niets meer." 

Perry Sport koopt twee keer per jaar Ajax-shirts bij Adidas in. En doet dat voorzichtig. "Er is angst om met een oude collectie te blijven zitten."

Bij de winkel van Perry Sport in de Johan Cruijff Arena zijn alleen nog wat trainingsshirts van Ajax te krijgen. Bij de winkel van Perry Sport in de Johan Cruijff Arena zijn alleen nog wat trainingsshirts van Ajax te krijgen.

Geen flexibiliteit

Ieder seizoen krijgt de profclub een nieuw ontworpen tenue. Naast de thuis- en uitshirts, is er ook een officieel trainingsshirt. Ver voor het nieuwe seizoen moet een inschatting worden gemaakt voor de aan te kopen aantallen. "De orders worden vaak al in oktober van het voorafgaande seizoen gedaan," aldus Van der Knaap. 

Daarbij is er volgens hem weinig ruimte voor flexibiliteit. "Adidas maakt shirts voor honderden clubs. Dat laten ze doen in China. Daar zijn hele industriesteden gebouwd rondom de productie van die shirts. Inkoop van grondstoffen en alles is op elkaar afgestemd. Even een extra partij bijbestellen kan dan vaak niet. Ook omdat ze in China al lang bezig zijn met de nieuwe collectie voor het komend seizoen."  

'Voetbal weer cool'

Perik verwacht die nieuwe shirts volgende week donderdag al in zijn Soccerfanshop te kunnen verkopen. Hij denkt dat het, ondanks dat er geen groot toernooi voor de mannen is, een échte voetbalzomer wordt.

"Met Ajax hopelijk in de finale, maar ook met de UEFA Nations League en het WK vrouwenvoetbal is er veel voetbal op televisie. De hele voetbalbeleving groeit. We verkopen ook meer schoenen en andere voetbalproducten. Voetbal is gewoon weer cool."

De Braziliaan Neres nadat hij scoorde in de thuiswedstrijd tegen Juventus. De Braziliaan Neres nadat hij scoorde in de thuiswedstrijd tegen Juventus.

Marktplaats

Terug naar de Ajax-shirtjes. Want als je toch een echt shirt wil, dan kun je net als voor wedstrijdkaartjes eigenlijk alleen nog terecht op de tweedehands-markt. Op Marktplaats wordt sinds eergisteren bijvoorbeeld een officieel Champions League-uitshirt van Frenkie de Jong aangeboden. Per opbod. De prijs stond om 14 uur op 225 euro. Gesigneerde varianten staan er nu voor 650 en 2500 euro op. En een shirt met Ziyech erop wordt sinds vandaag aangeboden en staat nu op 160 euro.

Volgens een woordvoerder van Marktplaats wordt er tien keer zoveel dan normaal gezocht naar Ajaxartikelen. "Normaal zijn er 300 zoekopdrachten. Deze dagen zijn het er 3000 per dag. In een maand werd er 400.000 keer naar Ajaxshirts gezocht." 

Nieuwe shirtjes

Voor wie dat niet wil betalen is nog maar even geduld nodig. Volgende week moeten de tenues voor het komend seizoen beschikbaar komen. "Bij ons komen ze volgende week donderdag", zegt Perik. Op internet wordt al druk gespeculeerd over hoe die eruit moeten zien.

Footheadlines denkt dat het groen met oranje wordt voor de uitshirts. Hoe anders, hoe beter, is volgens Van er Knaap daarbij het devies: "Ajax kwam een aantal jaar geleden met een zwart-roze shirt. Daar was veel kritiek op, maar het was het bestverkochte uitshirt. Tot die van dit seizoen natuurlijk. Flink wat reuring om zo'n shirt werkt net als sportieve successen altijd goed." Bij Juventus stappen ze komend seizoen af van de traditionele verticale zwart-witte strepen en komt er een roze streep in het midden. 

Mogelijk het uitshirt voor Ajax voor het seizoen 2019/2020. Mogelijk het uitshirt voor Ajax voor het seizoen 2019/2020.

Adidas laat weten dat ze geen vragen over het onderwerp willen beantwoorden. Bij Ajax was niemand beschikbaar op de merchandise-afdeling om vragen te beantwoorden. "Sorry, we zitten vlak voor de wedstrijd," aldus een woordvoerder.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore