Voetbal

Huldiging Ajax op Museumplein bij CL-winst niet bespreekbaar voor omwonenden

07 mei 2019 09:56 Aangepast: 07 mei 2019 10:13

Mocht Ajax de Champions League winnen, dan is voor burgemeester Femke Halsema is een huldiging op het Museumplein bespreekbaar. Voor omwonenden is dat absoluut niet het geval. "In deze tijd kan het Museumplein dit feest niet meer aan", zeggen zij.

Dat schrijft de Vereniging Buurtbelang Museumplein in een open brief aan burgemeester Halsema. Ajax werd voor het laatst op het plein gehuldigd in 2011. Dat liep toen niet goed af wegens rellen. Daarna werden de Amsterdammers nooit meer in de binnenstad gehuldigd, maar altijd op een een grasveld naast de ArenA. 

Drooglegging

De omwonenden schrijven verder dat een huldiging alleen mogelijk is als de gemeente ingrijpende maatregelen neemt. Waaronder een drooglegging voor alle cafés rondom het plein. "Dit zijn vrijheidsbeperkingen die voor de organisatie van een feest te ver gaan, zeker als er een redelijk alternatief beschikbaar is zoals de Johan Cruijff Arena." 

Verder verwijzen de bewoners naar de Europa League-finale in 2017. Die wedstrijd werd uitgezonden op het Museumplein. Destijds kwamen er meer dan de maximaal toegestane 120.000 bezoekers op af. Bij Champions League-winst wordt dat alleen maar erger denken zij. "Bij een huldiging nu zullen het aantal en de euforie van de bezoekers totaal onbeheersbaar blijken, wat gevaarlijke situaties oplevert."

 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore