Voetbal

Toen de wereld ook over Ajax sprak

07 mei 2019 09:37 Aangepast: 10 juli 2019 10:59

Hoe de wedstrijd van woensdag, en mogelijk zelfs de finale, ook afloopt voor Ajax – met de fantastische campagne heeft het zichzelf en het Nederlandse voetbal weer op de kaart gezet. In de nieuwe uitgave van VTBL powered by FourFourTwo blikken we terug op 1995 en kijken we naar de opvallende parallellen met 2019.

Toen Van Gaal in september 1991 werd aangesteld als opvolger van Leo Beenhakker, was er van alle kanten verzet. Zo noemde De Telegraaf hem ‘arrogant’ en de krant startte meteen een lobby voor de terugkeer van Johan Cruijff. Met alleen drie seizoenen assistent-trainer op zijn palmares was de 41-jarige Van Gaal relatief onervaren, zijn visie was evenwel glashelder.

Om automatismen er bij zijn spelers in te slijpen, bestonden Van Gaals trainingen uit het tot in den treure herhalen van diverse oefeningen. Hard inspelen, hoge balcirculatie, dat werk. “Het was de uitdaging de bal steeds maar weer sneller rond te spelen,” vertelt Ronald de Boer. “Ook trainden we herhaaldelijk op het passen over dertig meter, zodat we het spel snel konden verplaatsen. Na ongeveer drie maanden hadden we die oefeningen heel goed onder de knie. Ik herinner me ook andere oefeningen, waar we zes-tegen-drie speelden; het team met zes mocht de bal maar één of twee raken. Na een tijdje was het niveau van die positiespelletjes zó hoog … Nieuwe spelers stonden met open mond te kijken.”

Gerichte aankopen

In Van Gaals debuutseizoen als hoofdcoach, 1991/92, won Ajax de UEFA Cup. Een prestatie van formaat, maar ook een waarvoor Ajax een hoge prijs zou betalen: Bergkamp, Jonk, Van ’t Schip en Vink vertrokken. Het bleek echter een geluk bij een ongeluk. De nieuwe lichting van Ajax kreeg een kans, een generatie talenten die nog beter kon worden dan de spelers die waren vertrokken.

Daarnaast werd gericht aangekocht op kwaliteit die op dat moment in de eigen gelederen niet voorhanden was. Frank Rijkaard kwam terug van AC Milan – maar zelfs hij was zijn eerste weken overrompeld. Alle spelers in de Ajax-selectie, zelfs de junioren, waren namelijk tweebenig. Vervolgens ging Rijkaard, een topper die alles in zijn carrière had gewonnen, toch nog maar even drie maanden trainen op zijn zwakke linker. Ook Finidi George en Nwankwo Kanu werden aan de selectie toegevoegd.

Europese glorie

In 1994/95 vielen alle puzzelstukjes op hun plek. In Europa werd de gevestigde orde opgeschikt. Ajax won beide groepsfaseduels in de Champions League met titelverdediger AC Milan met 2-0. Na het eerste treffen wachtten de spelers nog nederig bij de kleedkamer van Milan om shirtjes te ruilen. Maar na de galavoorstelling in San Siro twee maanden later stonden zij er anders in. “Het is vrij gênant als ik er nu aan denk”, zegt Ronald de Boer. “Ruud Gullit liet ons na afloop in hun kleedkamer en wij waren als kleine kinderen toen we de Milan-spelers ontmoetten. Maar na de tweede wedstrijd vroegen we ze niet meer om hun shirts.” “Na die uitoverwinning op Milan realiseerde iedereen dat wij geen enkele tegenstander hoefden te vrezen”, aldus Frank de Boer.

VTBL powered by FourFourTwo

Het complete verhaal ‘Toen de wereld ook over Ajax sprak’ lees je in de nieuwe uitgave van VTBL powered by FourFourTwo. Met daarin onder meer anekdotes uit de finale, de nasleep in de spelersgroep en nog meer opvallende parallellen met het Ajax van nu. Het nieuwe magazine ligt vanaf morgen in de winkel.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore