KNVB-beker

Throwback: bijzonder debuut bij vorig bekerduel tussen Ajax en Willem II

05 mei 2019 15:54 Aangepast: 05 mei 2019 16:01
Matthijs de Ligt juicht nadat hij de 2-0 heeft binnengetikt tijdens zijn debuut in de hoofdmacht van Ajax. Beeld © ANP Foto

Vanavond strijden Willem II en Ajax om de KNVB-beker in de Rotterdamse Kuip. Tijdens het vorige treffen tussen de clubs maakte huidige aanvoerder Matthijs de Ligt zijn entree in de hoofdmacht.

Hij was niet de enige: ook Frenkie de Jong en Abdelhak Nouri speelden op 21 september 2016 hun eerste minuten in het hoofdelftal van de Amsterdammers.

Scoreverloop

Het werd die dag 5-0 voor Ajax, nadat de ploeg uit al met 2-0 had gewonnen. De Ligt (toen 17) en Nouri (toen 19) luisterden hun debuut op met een doelpunt. Verder scoorden Bazoer, Ziyech en Schöne.

Voor Frenkie de Jong is het een weerzien met zijn oude club: hij werd opgeleid in de jeugdgelederen van Willem II. Inmiddels is zijn transfer naar FC Barcelona rond, waar hij na de zomer zal aantreden. 

Nouri zou bijna een jaar later ineenzakken tijdens een oefenwedstrijd tegen Werder Bremen in Oostenrijk. De oorzaak bleek hartfalen. Doordat hij geen snelle, adequate hulp kreeg, liep hij ernstige en blijvende hersenschade op.

Tien man

Voor Willem II verliep de wedstrijd niet zoals gepland. De Tilburgers wonnen een maand eerder nog verrassend in de Arena (1-2), maar konden in het bekerduel geen vuist maken. In de tweede helft moesten ze bovendien met tien man verder, na een overtreding van Anouar Kali op Lasse Schöne.

De wedstrijd in 2016 was overigens ook het eerste duel op een Nederlands veld waarin de videoscheids werd getest. Die eer viel Pol van Boekel ten deel; hij keek buiten het stadion in een busje mee met de wedstrijd.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Willem II-fans hopen op stunt tegen Ajax: 'Wij de beker, zij de Champions League'

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore