Ga naar de inhoud
Vastenperiode

Ramadan begint voor spelers Ajax: 'Ik putte kracht uit mijn geloof'

Noussair Mazraoui, Zakaria Labyad en Hakim Ziyech in de training voorafgaand aan de wedstrijd tegen Tottenham Hotspur. Beeld © AFP

De belangrijkste fase van het seizoen is aangebroken voor Ajax. De Amsterdammers doen nog mee om drie prijzen en dus is het van groot belang voor de club dat spelers niet vermoeid of geblesseerd raken. Een uitdaging op dat gebied start maandag: de ramadan.

Moslims overal ter wereld beginnen dan aan de islamitische vastenperiode. Alleen komt die voor Ajax op een nogal ongelukkig moment, namelijk vlak voor de ontknoping van de eredivisie en natuurlijk de (halve) finale van de Champions League. De KNVB-bekerfinale valt er net buiten. Die is morgenavond al.

Keuze strikt persoonlijk

Trainer Erik ten Hag maakt zich geen zorgen, maar is dat terecht? Kunnen topsporters wel hun beste prestatie leveren als ze meedoen aan de ramadan? Oud-taekwondoka Rafik Zohri slaakt een zucht. "Die discussie keert ieder jaar weer terug", zegt hij. "En de keuze om er wel of niet aan mee te doen is wat mij betreft strikt persoonlijk. De een haalt de ramadan op een ander moment in. Een ander ziet die ruimte niet in de koran. Het is een theologische discussie."

Verminderde concentratie en minder kracht

Zohri - twee keer brons op het wereldkampioenschap - schoof de ramadan niet voor zich uit als die in het seizoen viel. Hij zegt er niet aan te twijfelen dat fysiologische prestaties achteruit gaan tijdens de ramadan. "Na een inspannende training moet je als topsporter eten om je reserves weer aan te vullen. Dat kan dan natuurlijk niet", zegt Zohri. 

"Tijdens de ramadan heb je als topsporter te maken met een verminderde concentratie en minder kracht. Dat is wetenschappelijk wel bekend." Toch voelde Zohri zich tijdens de ramadan sterker dan anders. "Want mentale kracht is niet meetbaar", zegt hij. "Ik putte kracht uit mijn geloof."

"Ik kan me voorstellen dat er voor voetballers nog andere krachten spelen bij het maken van hun keuze", zegt Zohri. "Misschien krijgen ze wel een bepaalde druk opgelegd. Voor mij was het maar een bijzaak in het leven. In voetbal spelen behalve persoonlijke belangen, ook grote financiële belangen. Welke keuze maak je daarin als mens?"

Er is maar een iemand die oordeelt

"Uiteindelijk is de keuze aan de spelers zelf", zegt Zohri. "Wie zijn wij om over hun keuze te oordelen? In ons geloof geloven we dat er maar een iemand is die oordeelt. En dat is de Almachtige."

Wie er bij Ajax precies meedoen aan de ramadan is niet bekend. Ajax zegt desgevraagd dat het spelers zelf laat beslissen. "Wij laten spelers vrij in de wijze waarop zij met hun geloof om gaan, dus ook met betrekking tot de ramadan. Als een speler wil vasten tijdens deze periode, dan zal hij daar met de trainer en de medische staf goede afspraken over maken."